Nezle, sinüzit, bademcik, boğaz, ses telleri veya nefes borusu iltihabı veya bunların karışımını içeren enfeksiyonlar genelde sulu burun akıntısı, hapşırma, hafif ateş ve halsizlikle başlar.
Üst solunum yolları enfeksiyonlarının üçte birini oluşturan akut farenjit, bahar ve yaz aylarında ortaya çıkar.
Beta mikrobu boğazda ve deride iltihaplanma yapan bir bakteridir ve tedavi edilmediğinde bazı ciddi sorunlara yol açabilir.
Eğer ateş, kırgınlık, yutma güçlüğü gibi bulgular varsa enfeksiyondan şüphelenilmeli doktora gidilmelidir. Ancak tahrişe bağlı boğaz ağrısı varsa bol ılık sıvı alımı ve etken madde içeren pastil kullanımı etkilidir.
Enfeksiyonlara bağlı boğaz ağrısı çocuklarda daha sık görülür, yetişkinlerde ise hava kirliliği, kimyasal maddelere maruz kalma, tütün dumanı, mide asitinin boğaza çıkması yani reflü, tümöral hastalıklar, aşırı konuşma ve bağırmaya bağlı irritasyon sık boğaz ağrısı nedenleridir.
Ağız ve boğaz hijyeni bozuk olan, diş çürükleri, kronik tonsillit, astım, alerjik rinit, sinüzit gibi kronik hastalıkları bulunanların, tükettiği aşırı soğuk gıdalar, boğaz ve bademcik bölgesindeki damarlarda geçici bir büzüşmeye yol açarak direnci düşürür ve enfeksiyona uygun bir ortam hazırlar.