Böcek Zehirleri Kimyasalları İnsanların Zihinsel Gelişimini Engelliyor
Amerika’nın Kaliforniya Üniversitesi Profesörü Dr. Irva Hertz Picciotto ve ekibi tarafından yapılan çalışmaya göre, gebelikleri sırasında organofosfatlar olarak adlandırılan böcek zehirlerine maruz kalan annelerin çocuklarında zekâ geriliği, öğrenme zorluğu, hafıza ve dikkat sorunlarının ortaya çıkma oranının yükseldiği belirtiliyor.
Günümüzde organofosfatlar kimyasal böcek zehirlerinin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturmaktadır.
Böcek zehirleri günümüzde çiftliklerde, alışveriş merkezlerinde ve okullarda böcekleri kontrol altında tutmak için kullanılıyor. Organofosfatlar, sinir sistemlerinin çalışmasını engelleyerek böceklerin telef olmasına sebep oluyor.
Dünya genelindeki pek çok ülke bu böcek zehirlerinin kullanımına çeşitli sınırlandırmalar getirmişti.
Araştırmacılara göre organofosfatların böcek zehiri olarak kullanılmasının tamamen yasaklanması ve içme sularındaki organofosfat seviyesinin takip edilerek kontrol altında tutulması gerekiyor.
Dr. Hertz Picciotto, bugün güvenli olarak kabul edilen maruz kalma seviyelerinin kısa vadede belirgin semptomlara sebep olmamasının, yanlış bir biçimde, bu seviyelerin zararsız olduğu varsayımına yol açtığını söylüyor. Ancak araştırma sonuçlarına göre düşük seviyede bile olsa anne karnındayken organofosfatlara maruz kalan çocuklarda zihinsel problemler ve sosyal uyum sorunları ortaya çıkıyor.