İnsan vücudundaki böbreklerin en önemli görevi vücuttan atık maddeleri atmaktır. Kronik böbrek yetmezliğinde böbrekler görevini yerine getiremeyince kanda üre ve kreatinin gibi maddelerde artış olur. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme yaşam kalitesinin yükseltilmesinde temel faktördür.
Beslenme tedavisi böbrek yetmezliğinin ilerlemesini yavaşlatabilir.
Sağlıklı bireylerde olduğu gibi kronik böbrek yetmezliği olan bireylerde de en önemli enerji kaynağı karbonhidratlar ve yağlardır.
Enerjinin yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan sağlanır. Karbonhidrat içeriği yüksek olan besinler; ekmek, tahıllar(pirinç, un, makarna vb.), nişasta, şeker, bal, reçeldir. Ekmek ve tahıllar karbonhidrat içeriklerinin yanı sıra bir miktar da protein içerirler. Şeker, bal, reçel, nişasta saf karbonhidrat kaynaklarıdır.
Enerjinin yüzde 25-30’u yağlardan sağlanır. Yağlar; besinlerin yapısında bulunan görünmez yağlarla ve yiyeceklere dışarıdan eklenen yağlarla vücuda alınır. Gereksinimin üzerinde yağ alımı şişmanlığa yol açabileceği gibi kan yağlarının ve kolesterol düzeyinin artışına da neden olabilir. Kronik böbrek yetmezliği olan bireylerde kan kolesterol düzeyinin yüksek olması böbrek hasarını hızlandırdığı için arzu edilmez. Yağ türü olarak; zeytinyağı ve ayçiçek, mısırözü, soya yağı gibi bitkisel sıvı yağlar tercih edilmeli.
Hayvansal kaynaklı proteinler, bitkisel kaynaklı olanlara kıyasla vücutta daha iyi kullanılırlar. Kronik böbrek yetmezliğinde; böbrek fonksiyonlarına göre diyetle protein alımı kısıtlanabilir. Protein kısıtlaması olduğunda, diyetle alınan proteinin özellikle vücutta kullanılabilirliği yüksek hayvansal kaynaklı olanlardan sağlanmasına özen gösterilmelidir. Önerilen miktarda protein alınamıyorsa ve kan proteinleri düşükse, uzman hekimin önerisine göre amino asit tabletleri kullanılabilir.
Hayvansal Proteinler; yumurta, et, süt yoğurt, peynir
Bitkisel Proteinler; sebzeler, tahıllar, kuru baklagiller