Biyobozunur Biyoplastik Poşet Nedir
Türkiye’de naylon poşetler yasaklanınca kese kağıdı, bez torba ve file kullanılıyor. Biyobozunur Biyoplastik poşet alternatifi unutuldu.
Bitkisel katı ve sıvı yağlar, bitki nişastaları veya mikroorganizmalar, reçine, kauçuk, selüloz, mısır nişastası ve kenevir gibi doğal malzemelerden üretilen Biyobozunur Biyoplastik poşetler doğada 6 ay içerisinde kendi kendine yok olmaktadır ve bu biyoplastik poşetleri Avrupa ülkeleri teşvik etmektedir.
Mevzuata henüz biyobozunur biyoplastik tanımı eklenmedi. EN 13432 standardını sağlayan yüzde 100 doğal malzemeden üretilmiş poşetler bu mevzuat hükümleri dışında değerlendirilerek ücretsiz hale getirilmesi gerekiyor.
Ambalaj sektöründe plastik en sık kullanılan malzemedir. 2012 yılında 1.4 Milyon tona ulaşan dünya biyoplastik üretim kapasitesinin yüzde 40’a yakın bölümü ambalaj pazarında kullanılmaktadır.
Özellikle ABD, Avrupa ve Japonya’da biyoplastik filmler ve ambalaj uygulamaları için tedarik zincirleri oluşmuştur ve yaygınlaşmaktadır.
Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen biyoplastikler Türkiye ekonomisi ve Türk plastik endüstrisi için bir fırsattır. Türkiye’de biyoplastik pazarının ve endüstrisinin gelişmesi ileride sadece biyoplastik ambalajların ve ürünlerin değil, ekonomik ölçeklere ulaşıldığında biyoplastik hammaddelerin de üretilmesine olanak sağlayabilir.