Bit şüphesi olduğunda öncelikle bir doktora başvurmak gerekir. İlaç tedavisi, çoğunlukla eczanelerden alınan farklı şampuan, losyon ve kremler kullanılır. Bit tedavisinde kullanılan ilaçlar mutlaka bir doktor önerisiyle ve doktorun anlattığı şekilde kullanılması gerekir.
Belirti olarak en sık görülen durum kaşıntıdır. Bitler özellikle geceleri beslendiği için kaşıntı çok şiddetlidir.
Kafaya bulaşan bitlerde en çok etkilenen bölgeler ense, şakak ve kulakların arkasındaki saçlı deridir. Bu bölgelerde kaşımaya bağlı tırnak izleri ve kanamalı kabuklar görülür.
Bit ilaçlarının yumurtaları öldürücü etkisi tam değildir. Özellikle geceleri 10 yumurta bırakırlar.
Bulaşıcı bir hastalık olduğu için özellikle çocukların birbiriyle yakın temas halinde bulundukları kreş ve okulların açık olduğu dönemlerde, doğal afet, savaş ve göç gibi çok sayıda insanın bir arada yaşamak zorunda kaldığı zamanlarda ve toplu halde yaşanan sosyoekonomik seviyesi düşük toplumlarda daha sık ortaya çıkar.
Bit, yassı vücutlu, kanatsız, her birinin ucunda deriyi kavramaya yarayan pençe benzeri yapılar olan 3 çift bacaklı, çok küçük canlıdır.
Bitler, insanların ve memeli hayvanların derilerinde asalak olarak kan emerek beslenir. Yumurtalarını saçlara kıllara ve kumaşların liflerine yapıştırır.
İnsan vücudu dışında 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün yaşar. Bit yumurtaları insan vücudu dışında kumaş ve battaniyelerde yaklaşık 10 ila 15 gün boyunca canlı kalabilir.
Bitlenmek, kişisel hijyenin yetersizliğinden yada aşırı temizliğe bağlı gelişen bir sorun değildir. Ayrıca saçlı deride ve vücutta şampuan ve sabun artıklarının kalması ile saçların ve vücudun aşırı yağlı olması da bitlenmeye neden olmaz.
Bit insanların birbiriyle yakın fiziksel teması, tarak, saç fırçası, şapka, eşarp veya havlu gibi eşyaların ortak kullanımı ve döşeme veya yastık gibi yüzeylerle saçın temas etmesi sonucunda bulaşır.
İnsan vücuduna bulaşan 3 tür vücut biti, saç biti ve kasık bitidir.
Baş bitinde ıslak saç sık uçlu bir tarakla taranarak ve gerekirse bir büyüteçle saçlar incelenerek yumurtalar temizlenmelidir. Kasık bitinde kılların traşlanması faydalı olabilir. Vücut biti kıyafet ve çamaşırlarda yaşadığı için bu eşyaların kaynatılması ve sık değiştirilmesi gereklidir.
Hasta tarafından kullanılan çarşaf, yastık kılıfı ve kıyafetler kaynatılmalı veya plastik bir torbada birkaç gün bekletilmeli.
Tarak ve saç fırçası gibi eşyalar sıcak suda yıkanmalı veya bitleri öldürücü etkiye sahip ilaçların içinde bekletilmeli. Evdeki halı, mobilya ve perde gibi tüm eşyalar iyice temizlenmeli.
En çok okul gibi kalabalık ortamlarda görüldüğü için yayılmasını önlemede öğretmenlerin ve buralardaki sağlık görevlilerinin rolü büyüktür. Okul, yurt ve kreş gibi yerlerde dönem dönem yürütülen tarama programları, bit oranının büyük oranda azalmasını sağlamakta.