Sanal ortamda tamamen özgür para birimleri olarak gelişen Bitcoin gibi kripto para birimleri yaygınlaşmasına rağmen henüz hiçbir resmi kurum veya devlet tarafından sahiplenilmediği için değeri sürekli değiştiğinden temkinli olarak kullanılmaktadır.
Diğer sanal para yöntemlerinden (elektronik para olarak adlandırılan para havalesi, mobil para, kredi kartı, debit kartı, PayPal, Escrip, IPIN, PCPay, ECharce My Phone, First Virtual gibi) farklı olarak resmi kayıtlara geçmediğinden Bitcoin aynen nakit para gibi kullanılmakta ve tahrip edildiği veya kaybolduğu zaman yeniden geri kazanılması veya kurtarılması mümkün olmamaktadır.
Aynen yanan veya suda eriyen para gibi kaybolup gitmektedir. Unutulmamalıdır ki Bitcoin dışındaki tüm elektronik veya Internet üzerinden yapılan ödeme metotlarının arkasında aktif bir banka hesabı bulunmaktadır ve her türlü para alışverişi bu hesap üzerinden yapılmaktadır. Bu hesabın uluslararası alanda güvenilirliğini ve geçerliliğini kontrol eden kurum da para akışı oluşturan her işlemde kullanılan miktarın yüzde 1 ile yüzde 2,5 oranında miktarını sağladığı güvenliğe karşılık almaktadır.
Aynen kredi kartı kullandığımız zaman Visa veya Mastercard firmalarına her alışveriş için yüzde 1,5 civarında ödeme yapıldığı gibi.
Bitcoin’in aynen nakit para gibi kullanılmasının arkasındaki gerçek de herhangi bir resmi kurum tarafından güvence altına alınmayışı, para olarak kabul edilmeyişi ve kayıt altına alınamayışıdır. Buna karşılık da garantör firmaya yüzde 1,5 oranında ödeme yapılmayışı kullanıcının avantajı oluyor.