Bitcoin dijital bir paradır. İlk olarak 1998 yılında Wei Dai tarafından ortaya atılmıştır.
Bitcoin, kişiye özel bir Bitcoin cüzdanı veren ve bu cüzdan ile kullanıcılar arasından bitcoin alıp, yollamaya yarayan bir uygulamadan ya da bilgisayar programından farklı değildir.
Her yıl üretilen bitcoin miktarı toplam miktar 21 milyon bitcoin olana kadar otomatik olarak yarılanmaktadır.
Bitcoin fiyatı arz-talep dengesine göre belirlenmektedir. Bitcoin talebi arttığında fiyat yükselir, talep azaldığında fiyat düşer. Çevrimde olan bitcoin sayısı bellidir ve yeni bitcoinler öngörülebilen belli bir orana göre üretilir.
Hızla yükselen bir trendi yakalayan Sanal para birimi Bitcoin üretim ağı teknolojik bir çöküş yaşamak üzere.
Bitcoin, sadece özel bir algoritma ile üretiliyor ve kullanıcılar Bitcoin sahibi olmak için bilgisayarlarında özel bir uygulama çalıştırarak madencilik yapıyor.
Bitcoin algoritmasını geliştirenlerden Mike Hearn, merkezi bir otoriteyle yönetilmeyen ve herkesin sahip olabileceği bir para birimi mantığıyla yola çıkan Bitcoin sistemi artık bir avuç insanın kontrolüne girmiş durumda. Ağ şu anda teknik bir çöküşün içinde. Bu mekanizmaları engellemesi gereken sistem ne yazık ki bozuk ve Bitcoin’in şu anki finansal düzenden daha iyi bir sistem olacağına olan inanç kalmadı, dedi.
Kaspersky Lab tarafından yürütülen çalışmalara göre Bitcoin cüzdanlarından hırsızlık yapan diğeri ve dijital para oluşturmak için yazılım indiren iki kötü amaçlı yazılım tespit edilmiş durumda.
Türkiye, finansal siber suç oranının en fazla olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye ile birlikte Afganistan, Bolivya, Kamerun, Moğolistan, Myanmar, Peru ve Etiyopya’da yaşanan vakalar, toplamın yüzde 12’sinden fazlasını oluşturuyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan uyarı açıklamasında:
Ödeme hizmetleri sunan ya da elektronik para ihraç eden ve bu Kanun kapsamında ihdas edilen ödeme veya elektronik para kuruluşu kategorisine dahil edilebilecek olan kuruluşlar Kurumumuzca çıkarılacak ilgili yönetmeliklerin yayımı tarihinden başlayarak bir yıl içinde Kurumumuza başvurarak gerekli izinleri almak ve uygulamalarını bu düzenlemelerde yer alan hükümlere uygun hale getirmek zorundadır.
Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.
Diğer taraftan, Bitcoin ve benzeri sanal paralar ile gerçekleştirilen işlemlerde tarafların kimliklerinin bilinmemesi, söz konusu sanal paraların yasadışı faaliyetlerde kullanılması için uygun bir ortam oluşturmaktadır.
Ayrıca Bitcoin, piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi risklerin yanı sıra yapılan işlemlerin geri döndürülemez olmasından dolayı operasyonel hatalardan ya da kötü niyetli satıcıların suistimalinden kaynaklı risklere de açıktır.
Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, yukarıda belirtilen hususların duyurulmasında ve bu çerçevede Bitcoin ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel risklerin kamuoyuna hatırlatırız denildi.