Bitcoin, dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir kişiye sanal ödeme yapmayı sağlayan herhangi bir devlet, şirket veya otorite tarafından kontrol edilemeyen, merkezi olmayan para sistemi ve para birimidir.
Bitcoin kullanımındaki artış ve yatırım aracı olarak görülmeye başlaması ile merkezi olmayan bu sistemin çalışma prensibi ve geleneksel döviz piyasalarına etkileri için 2009-2015 yılları arasındaki Bitcoin günlük kur fiyatları ile dünyadaki en çok kullanılan çapraz kur fiyatları arasındaki etkileşim, Granger nedensellik analizi ile test edilmiştir. Sonuç olarak Bitcoin ile Japon Yen’inin birbirlerini gecikmeli olarak etkilediği ve Japon Yen’inden Bitcoin’e doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin varlığı tespit edilmiştir.
Söz konusu nedensellik ilişkisinin sadece Japon Yeni ile olması incelendiğinde, Japon hükümetinin Bitcoin para birimi ve sisteminin sermaye piyasalarında yer alması için yapmış olduğu düzenlemeler ve ekonomik hayatta kullanılmasına ilk yer veren ülke olması bu ilişkinin sebebini daha iyi açıklamaktadır. Ayrıca sistemin devletler tarafından güvenirliliği ve ekonomik hayatta yer alıp almaması gerektiği de sorgulanmaktadır. Japon elektronik ticaret platformu olan Mt.Gox’dan çalınan paralar ile yasal olmayan faaliyetleri gerçekleştirmek için kullanılabilir olması ve çıkan skandallar ülkeleri kripto paraya karşı önlemler almaya zorlamıştır. Sonuçta araştırmaya alınan dönemdeki Bitcoin değerindeki düşüşün bu çerçeveden de bakılması gerektiği değerlendirilmektedir.
Bitcoin’in kullanım alanlarına bakıldığında artık her yerde kullanılabilir bir değişim aracına dönüştüğü görülmektedir. Otel rezervasyonu, kitap, uçak bileti, vb. gibi birçok alışveriş artık Bitcoin ile yapılabilmektedir. Sistem, 21 milyon Bitcoin olacak şekilde tasarlanmıştır. Aynı paranın iki kez harcanması sorununa çözüm getirmesi ile öngörülebilir bir deflasyon aracı olduğu varsayılmaktadır. Bu şekilde yaratılan deflasyon sürekli olarak paranın değerini artıracaktır. Bu sayede paranın değerinin korunacağı ve tüketim için ne kadar çok beklenirse o kadar az Bitcoin’e mal olacağından tüketim amaçlı borçlanmanın da önüne geçileceği iddia edilmektedir.