En eski zamanlarda para olarak inekler ve buğdaylar kullanılırmış. Sonrasında Lidyalılar tarafından icat edilen metal para, ondan sonra da kâğıt para kullanılmaya başlandı. Günümüzde ise dijital para ortaya çıktı.
Dijital para ile Bitcoin genellikle birlikte anılıyor. Çin tarafında yaygınlaşan ve Bitcoin işçiliği adı verilen meslekte çok sayıda ucuz işçi emek harcıyor. Bitcoin işçiliğinin en yoğun olarak yapıldığı Çin özerk bölgesi İç Moğolistan Ordos kenti.
Bitmain, küresel bitcoin ağındaki tüm işlemci gücünün yüzde 29’unu elinde tutuyor. Günde ortalama 250 bin dolar kazanıyor. İç Moğolistan özerk bölgesindeki veri merkezinde günlük elektrik faturası ise ortalama 39 bin dolar.
Ancak hızla yükselen bir trendi yakalayan dijital para birimi Bitcoin üretim ağı teknolojik bir çöküş yaşamak üzere.
Bitcoin, sadece özel bir algoritma ile üretiliyor ve kullanıcılar Bitcoin sahibi olmak için bilgisayarlarında özel bir uygulama çalıştırarak madencilik yapıyor.
Merkezi bir otoriteyle yönetilmeyen ve herkesin sahip olabileceği bir para birimi mantığıyla yola çıkan Bitcoin sistemi artık bir avuç insanın kontrolüne girmiş durumda. Ağ şu anda teknik bir çöküşün içinde. Bu mekanizmaları engellemesi gereken sistem ise bozuk.
Kurucusu belli olmayan bu değer, hiçbir hükümet ve devletin politikalarına bağlı olmaksızın gelişimini sürdüren bir internet parasıdır.
Bitcoin piyasasını oluşturan kişiler Bitcoinlerin değerini düşürdükleri zaman elinde Bitcoin olanlar için artık değersiz birer şifre olacaktır.
Günümüzde Bitcoin dışında oldukça popüler hale gelen ve altcoin olarak adlandırılan Ethereum, Litecoin, Namecoin, Primecoin, Zcash gibi birçok yeni sanal para birimi ortaya çıktı.