Bir Grup Araştırmacı Güneş Hücrelerini Daha Uzun Ömürlü Hale Getirdi

Bir Grup Araştırmacı Güneş Hücrelerini Daha Uzun Ömürlü Hale Getirdi

Geleneksel silisyumlu güneÅŸ hücrelerinin verimliliÄŸi günümüzde yüzde 25’lere ulaÅŸtı ama bu güneÅŸ hücrelerinin yaygın olarak kullanılmasının önünde çeÅŸitli engeller var. Ãœretim maliyetleri yüksek ve ağırlıkları fazla.

GüneÅŸ hücrelerinin bir diÄŸer türü olan perovskite temelli hücrelerin verimliliÄŸiyse günümüzde yüzde 20’lere ulaÅŸtı ama bugüne kadar geliÅŸtirilen perovskite temelli hücrelerin en verimlilerinin hem üretim maliyetleri yüksek hem de ömürleri kısaydı.

AraÅŸtırmacılar, ilk olarak verimliliÄŸi yüzde 20’nin üzerinde olan hücreleri üretmek için ucuz bir yöntem geliÅŸtirmiÅŸ. Ayrıca perovskite temelli hücrelerin kısa ömürlü olmasının nedeninin, CuSCN ve altın içeren katmanların birbirine deÄŸdiÄŸi bölgelerin hızla aşındığını keÅŸfetmiÅŸler.

Bu sorunu aşmak için bu katmanların arasına grafen oksit içeren yeni bir katman eklenmiş böylece hücrelerin ömrünün hayli uzadığı görülmüş.

VerimliliÄŸi yüzde 20’nin üzerinde olan güneÅŸ hücreleri, bin saatin üzerinde 60 derece sıcaklığa maruz kaldıkları testlerden sonra performanslarının yüzde 95’ini koruyabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir