Günlük hayatı kolaylaştıran bilişim teknolojileri kullanılırken bazı olumsuzluklara dikkat edilmeli.
Elektronik ortamda sağlanan özgürlük ve kolaylık bazen farkında olmadan zarar görülebilecek işlere ya da kötü niyetli kişilerin zarar vermesine neden olabilir. Bu yüzden;
1) Vücut sağlığı korunmalı. Özellikle bilgisayar başında geçirilen süre ve oturma şekline dikkat edilmezse bel ve boyun ağrıları başta olmak üzere birçok rahatsızlığı ortaya çıkarabilir.
2) Özellikle sanal ortamda konuşulan kişilere dikkat edilmeli.
3) Kişisel bilgiler ve veriler korunmalı.
4) Teknoloji bağımlılığından kaçınılmalı.
5) Elektronik ortamdaki sahteciliğe önlem alınmalı.
Bilgi Kirliliği Nedir?
Günümüzde gazete, dergi, televizyon kanalı, internet ve sosyal medya ile dünyanın herhangi bir yerindeki bir habere, olaya veya bir bilgiye ulaşmak saniyeler sürmekte.
Bu hızlı ve sınırsız ortam bilginin zaman ve mekândan bağımsız paylaşılmasını sağlıyor ama aynı zamanda bilgi kirliliğine de sebep olabiliyor.
Arama motorlarında aranılan şeyi bulabilmek için artık daha çok çaba sarf etmek gerekiyor. Çünkü bu yeni teknolojiler üzerinden para kazananlar sizi kendi sitelerine, dükkânlarına veya kütüphanelerine çekmek için sürekli bir şeyler geliştiriyorlar ve adeta paçanızdan kolunuzdan çekiştiren birileri var gibi hissediyorsunuz.
Öte yandan bilinçli olarak veya bilmeden yanlış bilgiler internetten hızla yayılıyor ve gerçek bilgiyi gölgeleyebiliyor.
Sanki bir yardım çağrısıymış gibi veya milli duygularınızla oynayan metinler e-posta kutularından başka e-posta kutularına son sürat yayılıyor. Gerekli gereksiz, zaman zaman uygunsuz e-postalar çoğunlukla zamanınızı çalıyor, bazı insanların buradaki bilgileri gerçek gibi kabul etmelerine de sebep olabiliyor.