Almanya, İngiltere, Yeni Zelanda ve Kanada’da bulunan bilim adamları, optik açısal momentum (OAM) ile ilgili yeni araştırmaların, açık alanlardaki bükülmüş ışık kullanımı ile ilgili mevcut zorlukların üstesinden gelebileceğini belirtiyor.
Fiber optiğin önüne geçecek, kablosuz, yüksek kapasiteli bir veri iletimi biçimi olarak bükümlü ışığı kullanmaya dönük önemli bir adım atıldı.
Geleneksel dijital iletişimler, fotonları bilgi olarak taşımak için birler ve sıfırlar kullanırken, fotonların iç içe geçmiş kat sayıları, ilave veriler taşımasına izin verir; bunlar, sıfırların yanına harf eklemeye benzer. Bükülmüş fotonların ek bilgi taşıma kabiliyeti, optik açısal momentumun daha yüksek bant genişliği iletişim teknolojileri oluşturma potansiyeline sahip olduğu anlamına gelir.
Bükülmüş ışıkların açık alanlara iletilmesi bugüne kadar bilim insanları için daha zorlu olmuştu.
Glasgow Üniversitesi Yapısal Fotonik Araştırma Grubu başkanı ve ekibin araştırma makalesinin baş yazarı Dr. Martin Lavery şunları belirtti:
Global veri tüketiminin üstel bir hızla büyüdüğü bir çağda, dünyanın dört bir yanındaki verilerin çoğunu takip edebilmek için yeni bilgi taşıma yöntemleri keşfetmek için zorlanma var. Alanı boyunca kablosuz olarak veri iletimi yapabilen eksiksiz, çalışan bir optik açısal momentum iletişim sistemi, dünyadaki gelişmekte olan ülkeler, savunma sistemleri ve şehirler için çevrimiçi erişimi dönüştürme potansiyeline sahip.
Serbest alan optiği, potansiyel olarak bize fiber bant genişliği verebilecek ancak fiziksel kablolama gerekmeden uygulanabilecek bir çözüm. Bu çalışma gömülü fiber optik bağlantılarına göre daha ucuz, daha erişilebilir bir alternatif olabilecek, yüksek boyutlu boş alan optiklerine doğru yolculuğun ilerisinde hayati önlemler alıyor ve bu deneyde kullanılan türbülanslı atmosfer, şekillendirilmiş faz cephelerinin kırılganlığının altını çiziyor özellikle de bu yüksek bant genişliği veri aktarımlarının ayrılmaz bir parçası oluyor.