Bilgin Özçalkan Kimdir

Bilgin Özçalkan Kimdir

Bilgin Özçalkan sahne adıyla Ceza 31 Aralık 1977 yılında İstanbul Üsküdar’da doğan Rap şarkıcısıdır. Haydarpaşa Meslek Lisesi elektrik bölümü mezunudur.

TRT’nin tek kanal olduğu dönemlerde yayınladığı break dans filmleri ve müziklerinden etkilenerek bu işe başladı.

1998’de Nefret grubunu kurdu. 2000 yılında Hammer Müzik’le anlaşıp Meclisi Ala – İstanbul albümünü çıkardı. 2001 yılında “Anahtar” albümü geldi. Albümle aynı adı taşıyan parçaya profesyonel bir video klip çekildi. Bu albümle çok iyi bir çıkış yakaladı. Bu süreç içinde sayısız konserler verdi.

Ceza ilk solo albümü olan “Med Cezir”i çıkarttı. J&B Techno Festival, Massive Attack Konseri ve H2000 gibi büyük organizasyonlara katılan Ceza, Hip Hop Oscarları’nda En İyi Albüm, En İyi Şarkı ve En İyi Rap İcracısı dallarında 3 ödül birden alarak büyük başarı elde etti.

Ceza en büyük çıkışlarından birini de 2004 yılında gerçekleştirdi. En büyük rock müzik organizasyonlarından biri olan RockIstanbul’da sahne almasının yanı sıra popüler müziğin önemli isimlerine rap vokalleriyle katılma başarısını gösterdi. Burcu Güneş’in Ay Şahit adlı yeni albümünde yer alan Sahilden şarkısında Güneş’e eşlik eden Ceza, Candan Erçetin’in Melek albümünde bulunan Şehir adlı parçada katkıları oldu. Mercan Dede, Su albümünde Ceza’ya da yer verdi. 2005 yılında, İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek belgeselinde ve Kebab Connection filminde rol almıştır.

Ceza’nın yapmış olduğu 2006’da Yerli Plaka albümünde Gelsin Hayat Bildiği Gibi şarkısında Sezen Aksu ile düet yapmıştır. Ayrıca Sezen Aksu ile Şinanay şarkısında da düet yapmıştır 2008’in son aylarında başlayan Adanalı adlı dizinin müziği de Ceza’nın Yerli Plaka albümündeki çeşitli şarkılar Yer Almıştır. Yıldız Tilbe’nin Ben senin var ya albümünde tutsak parçasında düet yapmıştır.

2007 Mtv Ema Birincisi olarak MTV ödülü alan ilk Türk oldu.

2011 yılında Tech N9ne isimli ABD’li Rap’çi ile All 6’s and 7’s albümünde düet yapmıştır.

Ceza, Esquire dergisiyle yaptığı röportajda, albümlerinde şarkı sözlerini, müzikal çalışmalar tamamlandıktan sonra yazdığını ve bunun çok kısa bir sürede gerçekleştiğini söyleyen Ceza, hip hop ve rap’in aynı olarak algılanmasına da tepki gösteriyor, Hipop’u bir ağaç olarak tanımlayan sanatçı Rap’ise bu ağacın dallarından biri olarak görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir