Beyne Müdahale Edilerek Farklı Bir Seçim Yaptırılabiliyor
İnsanlar bazen canı tatlı çektiğinde bol şekerli tatlıları sipariş vermek üzereyken vazgeçer. Bunun nedeni artan kilolar veya sağlığın bozulması endişesidir.
Tatlı yeme isteğinin önüne geçip daha makul bir seçime yönlendiren beyindeki orbitofrontal korteks’tir(Orbitofrontal korteks hafıza, problem çözme, dikkat vb. mantık gerektiren alanlarda karar vermeyi sağlar).
Fakat beyindeki karar verme mekanizmasında tek etken bu değil. Beynin haz merkezi, etik ve ahlaki değerlerle içgüdüsel karar mekanizmaları gibi çok sayıda etken devreye girer.
Bu yüzden farklı zamanlarda karşılaşılan aynı durumlara farklı kararlar alınır.
Orbitofrontal korteks hafıza bölgesinin zarar görmesi halinde kötü seçimler yapılmasına ya da düşünmeden hareket edilmesine yani dürtüselliğe sebep olur.
Amerika’nın Kaliforniya Üniversitesinde yapılan bir araştırmada karar verme aşamasında beyne müdahale edilerek ona farklı bir seçim yaptırmanın mümkün olduğu ortaya çıktı.
Maymunlar üzerinde yapılan deneylerde seçim yapmak zorunda kalan maymunların karar verme sırasındaki beyin sinyalleri elektrotlar yardımıyla takip edildi. Farklı şekillerin beyindeki sinirsel etkinlikle ilişkisi analiz edildi.
Araştırmacılara göre bir kararın nasıl verildiğinin analiz edilmesi ve bu sırada oluşan değişimlerin gerçek zamanlı ölçülebilmesi, nihai karara etki edebilecek yöntemler geliştirilmesine olanak sağlıyor.
Bu çalışmayla özellikle kaygı bozukluğu ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavi edilebilecek yöntemlere ışık tutması düşünülüyor.
Ancak çalışmada ulaşılan bilgiler beyni daha iyi seçimlere programlamanın yanında daha kötü seçimlere yönlendirme potansiyeli taşıyan çalışmalara da olanak sağlıyor. Bu vb çalışmalar etik ve ahlaki boyutuyla tartışmalara açık hale geliyor.