Bebeklere İsim Verirken Nelere Dikkat Edilmeli İsim Analizi Nedir

Bebeklere İsim Verirken Nelere Dikkat Edilmeli İsim Analizi Nedir

Bebeklere İsim Verirken Nelere Dikkat Edilmeli İsim Analizi Nedir

İnsanlara verilen isimlerin yıllardır analizleri yapılıyor. İsimlerle karekterlerin aynı yönde gelişmelere neden olduğu ileri sürülüyor.

İsim analistleri uyduruk, anlamsız, cinsiyetsiz, olumsuz ve ağır anlam içeren isimlerden kaçınılmasını öneriyor. Peygamberimizin çocuklara isim verirken dikkat etmemizi istediği nokta da budur. Örneğin “Mürre” (acı) gibi negatif anlama gelen isimler koymamak gerektiğini belirtmesinin nedeni budur. Peygamberimiz güzel isimler verilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmuştur ve acı isim koymayın diyor. Bir de harp isimlerinin verilmemesini istiyor.

Bu konuda incelemeler yapan kişiler bebeklere isim verilirken isimlerin uyumsuzluğuna dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Verilen isimlerin yüzde 70’inin olumlu olmadığı belirtiliyor.

Özellikle Allah’ın 99 ismi kullanıldığında yanına mutlaka başka bir isim verilerek bu ismin ağırlığını dengelemek gerektiği öneriliyor. Peygamberimizin çift isim koymasındaki hikmetin bu olduğu ifade ediliyor.

Muhammed Mustafa ismi ise iki ağır isim yanyana geldiği için çok ağır bir isimdir. Bu ismi taşıyana kızan biri, adına küfretmesiyle, Peygamber’in adını anarak küfür etmiş olacak. İnsanlara bunu anlatmak zor. Ömer, Ata diğer çok ağır isimler.

1300’lerde Osmanlı İmparatorluğu zamanında çok ciddi çalışmalar olmuş bu konuda. İsim analizcisi H. Kemal Cebe’ye göre Osmanlı İmparatorluğu en güçlü zamanlarında Osmanlı sultanlarında önce Türk isimleri var; Mehmet, Yavuz, Süleyman gibi; sonra Abdülmecit, Abdülaziz gibi Arap isimlerine geçiliyor ve Osmanlı çökmeye başlıyor. İsim uzmanlarına göre bunun nedeni özünden ayrılmak. Türk asıllıysanız Türkçe isim, Arap asıllıysanız Arapça, Farssanız Fars, Musevi iseniz Musevi isimleri, Ermeni ya da Rumsanız Ermeni ya da Rum isimleri kullanılması öneriliyor. Ama Osmanlı’da Fars, Arap bütün isimler toplanmıştı. Özden ayrılmak insanı olumsuz yönde etkiliyor. Her ülkenin insanlarının isimleri farklı ve onların da uyum içinde olması gerekir.

Dünyaca ünlü eski futbolcu Roberto Carlos, ailesinin kendisine ismini verirken, ülkelerinde çok ünlü olan Latin Müziğinin Kralı olarak bilinen şarkıcı Roberto Carlos’un adını verip onun gibi ünlü olmasını istedikleri için bu ismi verdiklerini açıklamıştı.

Türkiye’de yabancı isimler verenler olduğu gibi yabancı ülkelerde bizden isimler vermeye başlamış durumda, özellikle dizilerde kullanılan isimlerden etkilenen Latin Amerikalılar çocuklarına Türklerin isimlerini veriyor. Paylaşılan bilgilere göre çocuklarına Şehrazad, Onur, Kerim, Hasan, Kemal, Devran, Mustafa, Mehmet, İbrahim gibi isimler verilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir