Bayramda Araç Sürüclerinin Dikkat Etmesi Gereken Kontroller

Bayramda Araç Sürüclerinin Dikkat Etmesi Gereken Kontroller

Bayramlarda trafikteki araç sayısı normalin en az 10 katı kadar artmakta bu nedenle sürücüler güvenli sürüş konusunda dkkatli olmalı. Özellikle Bayram dönüşüyle ve okulların açılmasıyla trafik anormal duruma yükselecek.

Tüm araç sürücüleri yol ve hava koşulları nasıl olursa olsun hava basıncı ve diş derinliğini yola çıkmadan önce mutlaka kontrol etmesi gerekiyor. Türkiye’de ölümlü ya da yaralanmalı kazaların yüzde 66,6’sı gündüz saatlerinde meydana geliyor.

Sürücülerin uykusunu almış, zinde ve dinlenmiş bir şekilde yola çıkması şart. Uzun yola çıkacakların özellikle yorgunluk ve uyku hissedildiği an direksiyonu devredebilmesi için yanında başka bir sürücünün olması gerekiyor.

Araçla yola çıkmadan önce mutlaka yapılması gerekenler:
Yol ve hava şartları nasıl olursa olsun sürücülerin ilk yapmaları gereken şey lastiklerin hava basıncı ve diş derinliğini kontrol etmektir.

Doğru havalı lastik, yola daha geniş bir yüzeyle temas ettiği için daha güvenlidir. Aynı zamanda lastikler bu sayede daha az ve düzenli aşınarak; daha az ısınır, yıpranır ve yakıt tasarrufu sağlar.

Yola çıkmadan önce veya yolculuğun ilk 15 – 20 km içerisinde, mutlaka lastik basıncı kontrol edilmeli. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmış araçların lastiği içinde geçerlidir.

Lastiğinizi mevsimine uygun seçmeye gayret edin. Sonbahar sezonu gibi mevsim geçişlerinde ise özellikle şehirlerarası seyahatlerde değişen iklim ve yol koşulları mevsimine uygun lastik kullanımını daha da önemli kılıyor. Özellikle hızlı alınan virajlarda savrulma riskinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Yaz koşullarında güvenlik sınırı 3 mm olan diş derinliğinin kış döneminde 4 mm’nin altına düşmemesine dikkat edilmeli. Düşük diş derinliği fren mesafesinin uzamasına sebep olur. Ufak bir ayrıntı olarak görünse de stepnelerin de mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Bu ayrıntı atlandığı takdirde, küçük sıkıntılarla atlatılabilecek olaylar ciddi sorunlar haline dönüşebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir