Batı Trakya’da Müftülerin Seçilmesine İzin Vermeyen Yunanistan’ın Başbakanı Türkiye’de Fener Rum Patrikhanesi Ayinine Katılacak

Batı Trakya'da Müftülerin Seçilmesine İzin Vermeyen Yunanistan'ın Başbakanı Türkiye'de Fener Rum Patrikhanesi Ayinine Katılacak

Batı Trakya’da Müftülerin Seçilmesine İzin Vermeyen Yunanistan’ın Başbakanı Türkiye’de Fener Rum Patrikhanesi Ayinine Katılacak

Batı Trakya’da her geçen gün Türk toplumunun dini alandaki özerk yapısı ihlal edilerek müftüleri seçme hakkı Yunanistan eliyle gasp ediliyor ve vakıf yönetimleri belirleme hakları Türklerin elinden alınıyor.

Batı Trakya’da bu şekilde hareket eden Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye’ye gelip, Fener Rum Patrikhanesi’ndeki Pazar ayinine katıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.

Batı Trakya Türkleri Lozan’da kendilerine sağlanan azınlık haklarının birçoğundan yararlanamıyor. Bir süredir Türk Azınlığın asimilasyonu uyduruk yasal kılıfla gerçekleştirilmeye çalışılıyor.

Yunanistan’ın uluslarası anlaşmalara ve hukuka aykırı bir şekilde el koyduğu İskeçe Müftülüğüne yeni müftü atandı. İskeçe Müftülüğü, Batı Trakya Türk Azınlığına ait ancak Yunanistan burayı miili nedenleri ileri sürerek keyfi bir biçimde el koyup kontrolüne almış durumda. Batı Trakya Türk Azınlığı bu atamaları tanımıyor ve mütekabiliyet yasası gereği Fener Rum Patrikhanesi’ne Türkiye’nin atama yapmasını talep ediyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu Batı Trakya’daki müftülükleriyle kıyas yapılabilecek Türkiye’de Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde Patrik Sen Sinod Meclisi tarafından seçilmemesini Türkiye’nin atama yapmasını istiyor. Yunan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığının “Yunanistan’da Dini Öneme Sahip Alanlarda Yaşanan Olaylar” raporunu eleştiriyor.

Hazırlanan raporlarda Müftülüklerin devlet dairesi oldukları, dolayısıyla devletin kontrolü ve idaresi altında olması gerektiği belirtiliyor.

4 yıl önce Kiev Kilisesi’ni bağımsız olarak tanıyıp Ortodoksluk kurallarını ihlal ettiği için Moskova Patrikhanesi, Türkiye’deki Fener Rum Patrikanesi ile ilişkileri dondurmuştu.

Kaynaklar:
milletgazetesi.gr/bati-trakya/iskecede-apar-topar-yeni-muftu-naibi-atandi
milletgazetesi.gr/bati-trakya/abttf-bakanliktan-yine-tarafli-rapor
milletgazetesi.gr/yunanistan/bati-trakyada-muftulerin-secimine-karsi-cikan-papazlara-tepki-o-zaman-patrigi-de-turkiye-atasin
milletgazetesi.gr/kose-yazilari/bati-trakyayi-turk-azinligindan-arindirma-komisyonunun-raporu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir