Doğudan Meriç Nehri ile Türkiye’den ayrılmakta, Batıdan Mesta-Karasu Nehri ile Makedonya’dan ayrılmakta, Kuzey’den Rodop Dağları ile Bulgaristan’dan ayrılmakta, Güney’den de Ege Denizi ile çevrili bulunmaktadır. 1923 Lozan Anlaşması ile sınırları çizilen Batı Trakya, yaklaşık 50 bin kilometrekarelik bir coğrafya parçasıdır. Yunanistan’ın idaresinde bulunmaktadır. Türkçenin konuşulduğu en yoğun bölgedir. Yaklaşık 185 bin Müslüman Türk bölgede yaşamaktadır.
1913 yılında Batı Trakya Türk Cumhuriyeti kuruldu. Türk devletinin bayrağı, beyaz, yeşil, siyah renkli zemin üzerinde ay-yıldızdan oluşuyordu. Bayraktaki siyah Balkanlardaki zulmü, yeşil İslamı, Ay Yıldız Türklüğü temsil etmektedir.
Dünya tarihinin ilk Türk Cumhuriyeti idi. Ne yazık ki bir ay sonra dağıtıldı. 1919-1920 yılları arasında Batı Trakya Türkleri’nin en uzun ömürlü devleti hüküm sürdü. Yunanistan’ın bölgeyi işgal etmesiyle bu devletin varlığı da sona erdi, 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması ile Batı Trakya Türkleri’nin statüsü belirlenerek bölge, üzerinde yaşayan insanlarla birlikte Yunanistan’a verildi. O tarihte Batı Trakya’daki Türk nüfusu 747 bin 628 olarak belirlenmişti ve toplam nüfus ise 975 bin 548 idi.
Balkan Savaşı sırasında Bulgarlar, işgal ettikleri diğer Türk topraklarında olduğu gibi, Gümülcine ve çevresinde de yerli Türk halkına karşı katliamlar tertiplemişti.
Başlıca kentler şunlardır:
Dedeağaç
Gümülcine
İskeçe
Kumçiftliği
Dimetoka
Sofulu
Ferecik
Şapçı
Simavna