İnsanın bazı yönlerde kendini diğer insanlardan daha aşağıda hissetmesine aşağılık karmaşası(kompleksi) deniyor.
Bu karmaşaları yaşayanlar genelde kendini ispat etme çabası içinde olur.
Büyüme çağında çok eleştirilen, sen adam olmazsın, sen yapamazsın, beceremezsin, başarısızsın vs. hitaplarla karşılaşan, önemsenmediğini hisseden kişiler aşağılık duygusuna saplanmış olabilir.
Gelişme dönemi süresince çocuğun ebeveyni ve genel dünyayla ilgili bir takım yetersizlik duygusu hissetmesiyle başlayan bu hastalık zamanla başarısızlıklarını örtbas etmek ve başkaları üzerinde bir güç kazanmak için bir çaba içine sürükletir.
Özgüven eksikliği, saplantı bozuklukları, kültürel yozlaşma; aşağılık kompleksinin nedenleri arasında gösterilebilir.
Hep diğer insanlarla kendilerini kıyaslar ve kendisinin diğer insanlardan daha aşağı, daha yeteneksiz olduğunu düşünür. İnsanların kusur ve hatalarını arar, böylece kendilerinin çok kötü olmadığını kanıtlamaya çalışır ancak bu sanal duygular, gerçek duygular değildir.
Bu rahatsızlığa sahip olanlar aynı zamanda yalan söyleme(Mitomani) hastalığınada yakalanabilir.
Böylece yalanlar üzerine kurguladıkları bir hayat gösterirler.
Kişi onu dürten yalan söyleme alışkanlığına karşı koyamaz. Çok basit şeyler için bile gereksiz biçimde yalan söyler. Ancak bu yalanları kandırmak için söylemezler. Bu yalanlar gelişigüzel ve tutarsızdır bunları nasıl düzeltebileceği hakkında bir plan yapmazlar. Yalanları çoğu zaman ortaya çıkar ve çok daha zor durumda kalırlar.
Bu kişileri aşağılamak ya da dışlamak yerine tedavi olmaya ikna edilmeleri gerekir.