Baş Ağrısının Nedenleri Baş Ağrısına Ne İyi Gelir
Yaklaşık her 6 erişkinden birinde kronik başağrısı var. Baş ağrısı çok sık rastlanılan bir şikayettir. Ciddi yaşam kalite ve iş gücü kaybına neden olur ve ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkiler.
Türkiye’de 1998 yılında yapılan bir araştırmaya göre 15-55 yaş grubunda başağrısı görülme sıklığı yüzde 16,4 gibi oldukça yüksek bir oran çıktı. Diğer baş ağrılarında kadın-erkek farkı yok ama, migrenli her üç kişiden ikisi kadın.
Baş ağrılarının dörtte üçünü gerilim tipi baş ağrısı ve migren oluşturuyor. Diğer nedenler arasında sırası ile göz ağrısı (görme bozuklukları), diş ağrısı sinüzit ağrısı, kulak ağrısı, küme baş ağrısı, beyin tümörleri var. Erişkinlerde görülen bütün baş ağrısı tipleri çocuklarda da görülür. Fakat çocuklarda sinüzit ve diğer enfeksiyonlara bağlı ağrılar ön sırada geliyor.
Baş ağrılarının yüzde 90’ı az su içmekten kaynaklanıyor.
Başağrısının en temel nedenlerinin başında yetersiz su içmek olduğu unutulmamalı. Her erişkin günde en az 2 litre su tüketmeli. Alkol, çay, kahve, meyve suyu gibi fazla idrara çıkartan içecekler içiliyorsa, bunları azaltmaları ve tükettikleri su miktarını artırmaları gerekiyor.
Yetersiz su içme, ateş, ilaç ya da alkol nedeni ile fazla idrara çıkma vucutta susuzluğa (dehidratasyon) neden oluyor. Dehidratasyon sırasında histamin artıyor, çünkü histamin su düzenini sağlamakla görevli bir madde. Amaç kanı öncelikle beyin, böbrek ve akciğer gibi hayatı organlara göndermek ve bu dokuların ihtiyacını gidermek. Histamin kafatasına giden damarlarda genişleme yaparak ağrıya sebep oluyor. İçki içtikten sonra yüzün kızarması ve başağrısının temel nedeni histamin artışı. Sadece küme ağrılarında değil, migren ataklarında da histamin artışı söz konusu.