Bakü Tiflis Kars Demiryolu Son Durum Bitmek Üzere

Bakü Tiflis Kars Demiryolu Son Durum Bitmek Üzere

76 km Türkiye, 29 km Gürcistan ve 80 km Azerbaycan üzerinde olmak üzere demiryolunun tamamı 180 km olacak. 18 lojistik merkezden biri Kars olacak.

Asrın projesi önümüzdeki bir kaç ay içinde tamamlanacak ve 2015 sonuna doğru trenler hizmete girerek test geçişler başlayacak ve 2015 sonunda açılış gerçekleşecek. Projeyle 1 milyon yolcu 6 milyon 500 bin ton yük taşınabilecek.

Proje tamamlandığında Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkmenistan üzerinden geçen demiryolu ve denizyolu bağlantılı taşımacılıkla Akdeniz ve Avrupa’ya bağlanması düşünülüyor. Avrupa’dan Çin’e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek.

Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan arasındaki taşımalarda da önemli rol oynayacak hattın zamanla genişletilmesi planlanıyor. Kazakistan ve Afganistan bu projeyle ilgileniyor.

Asya’nın lojistik sorununu çözecek projeyle Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamına yakını demiryolu imkanlarıyla yapılabilecek ve bölgeye yatırımlarda artacak.

Yolcu ve mal taşımacılığında maliyetleri önemli ölçüde düşürecek olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu harrının 2017 yılının başlarında tamamen hizmete açılacak. Gürcistan 775 milyon Dolar’a malolan kendi ülkesi dahilindeki hattın inşasını tamamlayarak yolcu ve kargo taşımacılığında test sürüşünü 2015 yılı sonlarında gerçekleştirmişti. Şu an itibarı ile hattın Azerbaycan ve Türkiye kısmının tamamlanması gerekiyor.

Bakü, Tiflis, Kars demiryolu güzergahı
Bakü, Tiflis, Kars demiryolu güzergahı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir