Az Uyumanın Zararları Var Mı Nelerdir

Az Uyumanın Zararları Var Mı Nelerdir

Az uyumak çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılı. Az uyku uyuyanlar; diyabet, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, koroner kalp hastalığı ve obezite ile ciddi şekilde ilişkisi olduğu sonucuna varıldı. Kalp rahatsızlığı, demans, depresyon, bağışıklığın düşmesi, öksürük ve soğuk algınlığına daha sık yakalanma ile bağlantılı olan uyku azlığı, obezite riskini de artırıyor ve kabızlığa neden oluyor.

Sağlıklı bir yetişkinde birkaç gece yeterince uyku uyumama diyabet riski için yeterli. Aynı şekilde, 7 saatten az uyuyanlar soğuk algınlığına 3 kat daha fazla yakalanıyor.

Günün yanlış zamanlarında uyuyarak, yanlış zamanlarında uykusuz kalan vardiyalı işçiler şeker hastalığı ve obezite riskini daha fazla yaşar.

Farklı ülkelerde Avustralya’da insanlar en çok, Brezilya’da ise en az uyuyor. Uyku süresinde, sosyal etkinlikler, okulun zamanları, boş vakit alışkanlıkları, günışığı saatleri büyük rol oynuyor. Örneğin Norveç’te yaz ve kışa bağlı olarak uyku süresi sadece yarım saat değişiyor. Ekvator gibi akşam karanlık ve şafak vaktinin minimum düzeyde değiştiği ülkelerde uyku süresi yıl boyunca sabit kalıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir