Avrupa’nın En Ucuz Arazileri Bulgaristan’da Bulunuyor

Avrupa'nın En Ucuz Arazileri Bulgaristan'da Bulunuyor

Temel ve sınırlı doğal nimet olarak görülen toprak, her bağımsız ülke için vatanseverlik, ulusal güvenlik ve diğer jeopolitik sebeplerden dolayı çok hasas bir konu. 2014 yılında Bulgaristan’da tarım arazilerinin yabancılar tarafından satın alınmasına sınırlamalar getirildi ve son 5 yıl içerisinde Bulgaristan’da ikamet etmeyenler toprak satın alamıyor. Bulgaristan’da bile durum böyleyken Türkiye’de her yabancı istediği yerden çok rahat toprak satın alabiliyor. 2003-2013 yılları arasında Türkiye’de tapu sahibi olan yabancı sayısı 112 bine, satılan toprak ise 136 milyon metrekareye çıktı.

Tahıl bitkilerinin yetiştirilmesi için en uygun iklim şartları Bulgaristan’ın kuzeydoğu bölgesinde mevcut. Bu nedenle ülkenin en pahalı arazileri burada bulunuyor ve hektar başına 6 bin avro isteniyor. Avrupa genelinde en ucuz araziler de hektar başına bin 166 avro ile yine Bulgaristan’da satılıyor.

Avrupa’da en pahalı araziler Holanda’da bulunuyor. Bir hektar arazi Hollanda’da 63 bin avrodan satılıyor.

Bulgaristan’da kurulan çiftlikler, çalışma çağındaki nüfusun yüzde 20 oranına gelir sağlıyor. Bulgar tarımı 2016 yılında üretimindeki yüzde 4,3 oranlık artışla Bulgar ekonomisinin diğer sektörlerine nazaran en büyük büyümeyi kaydetti.

Bulgaristan’da işlenen arazilerde başta tahıl ve uçucu yağ içeren bitkiler olmak üzere sebze ve meyve de yetiştiriliyor. Bulgaristan’ın lavanta üretiminde dünya lideri olması da bir rastlantı değil. Aynı zamanda da gül yağ üretiminde dünyada önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.

Tarım arazisinin değeri, halka sağladığı ham maddelerle veya ihraç edilen ürünlerle ölçülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir