Avrupa’da Yollar Güneş Panelleriyle Kaplanarak Elektrik Sağlanacak

Avrupa'da Yollar Güneş Panelleriyle Kaplanarak Elektrik Sağlanacak

Yabancı ülkeler her geçen gün güneş enerjisine daha çok yatırım yapıyor.

Fransa’da bin kilometrelik solar karayolu yapılacağı açıklandı. Böylelikle nüfusun yüzde 8’i olan 5 milyon kişinin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Daha önce Hollanda’da kullanılan ve 70 kilometrelik bisiklet yolundan bir hanenin yıllık enerji ihtiyacını 3 bin kilovatsaat karşılayan elektrik üretilmişti.

Almanya’daki yollar için ilk dayanıklı panelleri üreten Solmove şirketinin genel müdürü Donald Müller-Judex, “Bu proje için yolları kullanırsak, doğal alanları ve tarlaları panellerle örtmeye gerek kalmaz. Araç trafiğinin az, güneşin ise bol olduğu yollarla meydanlardan önemli miktarda elektrik elde edilebilir”, diyor.

Enerji dönüşümü Energy Switch adlı kitabın yazarı Craig Morris, Yatay döşenen panellerden, 30 derecelik eğimle çatılara döşenen paneller kadar verim alınamayacağını, yol panellerinin temiz tutulması ve araçların ağırlığına dayanıklı olması gerektiğini, cam panellerin sürüş için elverişli olmadığını ve farklı çözümler üzerinde durulması gerektiğini belirtiyor.

Fransa’daki karayollarını kaplayacak olan Colas şirketi, birden fazla kattan oluşan hücre yerleştirilmiş özel kaplama geliştirmiş. Bu malzemenin en önemli özelliği dayanıklı ve lastiğin kavramasına uygun olması. Panellerin temiz kalması için geliştirilen özel kimyevi madde ise kir zerreciklerini tahrip ediyor ve panellerin yağmur suyuyla temizlenmesini sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir