Atilla İlhan Kimdir Kısaca Hayatı
Attila İlhan, Entelektüel çalışmalarıyla Türk edebiyat ve düşünce dünyasına önemli katkıları olan şair, romancı, denemeci, gazeteci ve eleştirmen bir aydındır. Tiyatro ve sinema sanatçısı Çolpan İlhan’ın ağabeyidir. 10 Ekim 2005 tarihinde vefat etmiştir.
İstanbul Hukuk Fakültesi’nde okudu. Üniversitede Yığın ve Gün gibi dergilerde ilk şiirleri yayınlanmaya başladı. 1948’de ilk şiir kitabı Duvar’ı kendi imkanlarıyla yayınladı.
1949 yılında, üniversite ikinci sınıftayken Nazım Hikmet’i kurtarma hareketine katılmak üzere ilk kez Paris’e gitti. Bu harekette aktif rol oynadı. Fransız toplumu ve orada bulunduğu çevreye ilişkin gözlemleri daha sonraki eserlerinde yer alan bir çok karakter ve olaya temel oluşturmuştur.
1950’li yılları İstanbul, İzmir, Paris üçgeni içerisinde geçiren Attilâ İlhan, bu dönemde ismini yavaş yavaş Türkiye çapında duyurmaya başladı.
1951 yılında Fransa’da Attilâ İlhan’ın Fransızca’yı ve Marksizmi öğrendiği yıllardır. Yurda döndükten sonra, Hukuk Fakültesi’ne devam etti. Ancak son sınıfta gazeteciliğe başlamasıyla beraber öğrenimini yarıda bıraktı. Sinemayla olan ilişkisi, yine bu dönemde, 1953’te gazetede sinema eleştirileri yazmasıyla başlar.
Onbeşe yakın senaryoya Ali Kaptanoğlu adıyla imza attı. Sinemada aradığını bulamayınca, 1960’ta Paris’e geri döndü. Sosyalizmin geldiği aşamaları ve televizyonculuğu inceledi.
1973’te Bilgi Yayınevi’nin danışmanlığını üstlenerek Ankara’ya taşındı. Sırtlan Payı ve Yaraya Tuz Basmak’ı Ankara’da yazdı. 81’e kadar Ankara’da kalan yazar Fena Halde Leman adlı romanını tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşti.
İstanbul’da çeşitli gazetelerde yazılar yazdı. 1970’lerde Türkiye’de televizyon yayınlarının başlaması ve geniş kitlelere ulaşmasıyla beraber Attilâ İlhan da senaryo yazmaya geri dönüş yaptı. Senaryosunu yazdığı Sekiz Sütuna Manşet, Kartallar Yüksek Uçar ve Yarın Artık Bugündür halk tarafından beğeniyle izlenilen diziler oldu.
TRT’de Zaman İçinde Yolculuk adlı programları yaptı.