Atatürk Geleceği Doğru Analiz Edip Halkına Önderlik Etti

Atatürk Geleceği Doğru Analiz Edip Halkına Önderlik Etti

Karşıyaka Belediyesi ve 1881 DerneÄŸi, Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın 14 Ocak 1923 yılında Karşıyaka’da vefat etmesinin yıldönümü nedeniyle etkinlik düzenledi.

Karşıyaka Belediyesi’nin 1881 DerneÄŸi iÅŸbirliÄŸiyle düzenlediÄŸi Zübeyde Hanım ve Atatürk konulu konferansa katılan Prof. Dr. Kemal Arı, ülkemizin içinde bulunduÄŸu bu dönemde Atatürk’ü daha iyi anlamaya ihtiyaç duyulduÄŸunu belirterek “Atatürk, geleceÄŸi doÄŸru analiz edip halkına önderlik etmiÅŸtir. Günümüzde yaÅŸanan karmaşıklıkta Atatürk’ü daha iyi anlamaya ihtiyaç vardır.

Atatürk, bir yandan ülkenin düşmanlardan kurtarılması için mücadele ederken, bir yandan da annesiyle yakın diyalog içindeydi. KurtuluÅŸ Savaşı’ndan sonra ülkenin aydınlanma devrimleri gerçekleÅŸtirilirken Zübeyde Hanım da her zaman oÄŸluna destek olmuÅŸtur. Zübeyde Hanım, ülkemizin kurtuluÅŸunu saÄŸlayan Mustafa Kemal Atatürk’ü dünyaya getirmiÅŸ örnek bir annedir. Onun yetiÅŸtirdiÄŸi evladı Atatürk, ülkemizin gidiÅŸatını deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir. Karşıyaka ve Ä°zmir için çok önemlidir. Atatürk devrimlerine inananlar olarak O’nu daha iyi anlamaya ve ilkeleri etrafında kenetlenmeye ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Konya(Karaman) Yörük Türkmenlerindendir.

Rumeli fethedildikten sonra TürkleÅŸtirildiÄŸi için Mustafa Kemal’in hem baba, hem de anne tarafının soyu Anadoludan Rumeliye göç etti.

Konya(Karaman)’dan gelen Atatürk’ün dedeleri, Makedonya Cumhuriyeti’nde Arnavutluk sınırına yakın yerdeki Debre ÅŸehrine baÄŸlı bir nahiye olan Kocacık’a yerleÅŸmiÅŸlerdir.

Daha sonra Atatürk’ün annesi Zübeyde hanımın babası Sofizade Feyzullah AÄŸa, Yunanistan’ın Selanik yakınlarındaki Lankaza’ya göç eder ve bir çiftlik sahibi olur.

Balkanlar’da fethedilen yerlerin TürkleÅŸtirilmesi için göç ettirilen ailelerin Konya bölgesinden gelenlere Konyarlar adıyla resmi kayıtlara geçirilmiÅŸtir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir