23 Nisan 1920 Cuma günü TBMM’nin Ankara’da açıldığı gündür. Atatürk, Meclisin açılışından 2 gün önce Anadolu’daki bütün askeri ve mülki makamlara talimat göndererek Meclis’in Cuma Namazı kılındıktan sonra dualarla açılacağını bildirmiştir. Türkiye’nin ilk milli bayramıdır. İlk kez 1927’de belli bir kutlama programı dahilinde çeşitli şenliklerle kutlanmıştır.
Atatürk’ün “Bu bayramı onlara(çocuklara) armağan edeceğim. Gözüm arkada kalmayacak” dediği 23 nisan günüdür.
Cumhurbaşkanı Atatürk himayesinde gerçekleştirilen Çocuk Bayramı, bir taraftan kamuoyuna duyurulmak diğer taraftan da çocuklara neşeli dakikalar yaşatmayı hedefliyordu.
Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Çocuk Esirgeme Kummu 1929 yılında 23-30 Nisan günlerini Çocuk Haftası ilan etti.
1933 yılında 23 Nisan Çocuk Bayramı yeni bir aşamayla çocukları geleceğe hazırlayıcı bir program haline dönüştürüldü. Atatürk, 23 Nisan sabahı çocukları makamında kabul edip, kendi yerinde onlarla sohbet etti.
1975’teki kutlamalara TRT katıldı. Kurum, çocuk programlarına önem vererek, bu programları hafta boyunca yayınladı. 1978’de Meclis Başkanlığı’nın izniyle Mecliste düzenlenen törenlere üye sayısı kadar çocuk katılması kararlaştırıldı. 23 Nisan 1979 yılında Ankara İlkokulları temsilcilerinin katılımlarıyla başlatılan uygulama, 1980 yılında bütün şehirlerden gelen çocukların katılımıyla Ulusal Çocuk Parlamentosu oluşturularak, gerçekleştirildi. Aynı yıl TRT, törenlere komşu ülkelerden çocuklar davet ederek, çocuk bayramını ilk kez uluslararası düzeye taşıdı.
Türkiye’de 1920’li yıllardan beri Çocuk Günü ve Çocuk Bayramı kutlamaları yapılmasına rağmen, batı ülkelerinde bu şekilde bir bayram mevcut değildir. Batı ülkelerinde çocuk hakları konusunda yapılan çalışmaların başını çeken, Çocuk Esirgeme Kurumları Uluslararası Birliği, 1953’te üyesi bulunan bütün kuruluşlara çağrıda bulunarak, her ülkede yılın belirli bir gününün çocuk günü olmasını istemiştir. BM Genel Kurulu da 1954’te benzer bir karar alarak, bütün ülkelerin kendilerine böyle bir uluslararası çocuk günü kabul etmelerini ve 1956’dan itibaren kutlamalarını istedi.
Çocuk Günü, Çocuk Bayramı ve Çocuk Haftası kutlamaları Türkiye’de köklü bir gelenek haline geldi.
1979 Uluslararası Çocuk Yılı’nın gündeme gelmesi ile beraber Dünya Çocuk Bayramı kutlamaları da düşünülmüştür. Türkiye bu konuda da öncülük yapmak istemiş ve 17 Nisan 1978’de Türkiye’nin elli iki yıldan beri kutladığı 23 Nisan’ın Dünya Çocuk Bayramı olması BM’ye önerilmiştir ancak batı ülkeleri 2 Ekim, sosyalist ülkeler de 1 Haziranı seçmiştir.
BM örgütü ve devletler nezdinde olmasa dahi, dünya hisardan arasında Uluslararası Çocuk Bayramı olarak kabul görmüş durumdadır.