Asean açılımı nedir üye ülkeleri hangileridir

Asean açılımı nedir üye ülkeleri hangileridir

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) 8 Ağustos 1967 tarihinde Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur’un kurduğu uluslararası bir örgüttür.

ASEAN üyesi ülkeler; Brunei, Endonezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland ve Vietnam’dır.

Yaklaşık 590 milyonla Dünyanın en kalabalık 3. nüfusu olan ve 4,4 milyon kilometrekarelik yüzölçümü ile 1,5 trilyon Dolarlık ticaret hacmiyle dikkat çeken bir oluşumdur.

ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer almaktadır.

ASEAN ülkeleri dışişleri bakanları her yıl bir kez toplantı yapmaktadır. Ayrıca tarım ve ormancılık, ticaret, enerji, çevre, finans, sağlık, yatırım, işgücü, hukuk, kırsal gelişim, yoksullukla mücadele, telekomünikasyon, uluslararası suç, ulaştırma, turizm gibi konularda ASEAN ülkelerinin bakanlarının bir araya geldiği toplantılar düzenlenmektedir.

Türkiye, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Dostluk ve İşbirliği anlaması katılım belgesini 23 temmuz 2010 tarihinde imzalamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir