Aromaterapi Faydaları Nelerdir Aromaterapi İle Rahatlama Aromaterapinin Etkileri
İbn-i Sina gülsuyu ve gülyağını tedavi amaçlı kullanmıştır. O tarihten sonra bitkilerden buharla damıtma yöntemiyle yağ elde etme ve yağları tedavi etme amacıyla kullanma yaygınlaşmıştır.
19. yüzyılın başlarında Fransız kimyacı Dr. René-Maurice Gattefossé tarafından aromaterapinin temelleri atılmıştır. Gattefosse yaptığı araştırmalarda aromatik yağların iyileştirici, tedavi edici etkisini keşfetmiş ve aroma-terapi kavramını kullanmaya başlamıştır.
Ayrıca Yale Üniversitesinde psikoloji ve psikiyatri profesörü olan Dr. Gary Schwartz, belli kokuların kan basıncını düşürdüğünü belirtti.
Aromatik yağlar, bitkilerin çiçek, gövde, kabuk, yaprak, meyve, tohum, kök gibi kısımlarından damıtma ve sıkma yöntemleriyle sağlanır.
Aromatik yağlar, solunum yolu ve deri emilimi olmak üzere iki yoldan insan bedenine etki gösterir.
Solunum yoluyla oluşan etki: Havayla yayılan koku molekülleri burnun üst katmanlarındaki duyarlı bölgede elektriksel uyarılara dönüşerek beynin bellek ve duygu işlevlerinde görevli bölgelerine ulaşır. Diğer canlılara oranla daha zayıf olduğu hâlde, insanlarda koku alma duyusu bir milyon hava molekülü içindeki bir tane değişik koku molekülünü yakalama özelliğine sahiptir. Aromaterapide kullanılan yöntemlerden biri mekânın kokulandırılmasıdır. Kişinin fizyolojik işleyişinde, koku alma duyusu önemli bir rol oynar. Bitkisel öz yağların koku molekülleri burnumuzun içindeki koku reseptörleri tarafından beynimize ulaştırılır ve kokusal hafızamızı harekete geçirerek anılarımız, düşüncelerimiz ve duygularımız üzerinde etkili olur. Örneğin, bazı kokular mide faaliyetini harekete geçirerek acıkma, gurultu ya da bulantı gibi etkiler yapabilir. Yine beyindeki kokusal hafıza, çeşitli kokularla hareketlenerek insanlardaki anıları canlandırabilir. Örneğin, tanıdık bir parfüm kokusu, o parfümü kullanan bir tanıdığı hatırlatabilir.
Öz yağların zengin kimyasal yapısı bedene nüfuz ettiğinde kan dolaşımına girerek fiziksel sıkıntıları iyileştirir. Yakınlarda yapılan araştırmalar, bu bağlantının gücünü doğrulamaktadır.
Örneğin, baharatlı elma kokusu sağlıklı deneklerin kan basıncını gözle görülür ölçüde düşürmüştür. Diğer bilimsel araştırmalarda erik ve şeftali gibi hoş kokuların ağrıyı azaltabildiğini, yağların insanların ruh hâlini değiştirebildiğini göstermiştir. Kısaca kokular çok güçlü fiziksel reaksiyonlar yaratabilir.
Deri emilimi yoluyla oluşan etki: Deri, bedenin sağlam, koruyucu dış örtüsüdür ve en önemli duyu organlarımızdan biridir. Esansiyel bir yağın etkisi onun sadece aromasıyla sınırlı değildir. Bir esansiyel yağ masajla birlikte kullanıldığı zaman, deri içindeki gözeneklerden yavaşça emilerek kılcal damarlara geçer. Bu emilim 1 dakika içinde başlayıp 12 saatte tamamlanır. Örneğin esansiyel yağlar, cilt yolu ile emilerek alt katmanlara ve kan dolaşım sistemine ulaşır ve lokal kan dolaşımı masaj yoluyla uyarıldığında yağlar da özellikle bu kan damarlarıyla beslenen sinirler aracılığıyla tüm vücutta etkili olur. Bu noktada, esansiyel yağ çeşitli etkiler meydana getirmek için farklı organları ve sistemleri uyarabilir.
Aromaterapi şu faydaları sağlar;
Stresi yatıştırır, gevşemeyi ve rahatlamayı sağlar. Odaklanmaya yardımcı olur. Vücuda dinçlik verir ve ruhu canlandırır.
Beden ve zihin dengesini sağlar. Depresyona iyi gelir. Uykusuzluk sorununu çözer.
Bel ve sırt ağrısına iyi gelir. Eklem iltihaplanmalarına, romatizmaya iyi gelir.
Spor yaralanmaları, kas ve eklem rahatsızlıklarında faydalıdır.
Deri kaşıntıları ve döküntüleri, egzama gibi deri sorunlarına iyi gelir.
Terleme, sıkıntı, gerginlik, şişkinlik menopoz ile ilgili sorunlara iyi gelir.
Astım, bronşit gibi solunum sorunlarına iyi gelir. Tansiyon, baş dönmesi gibi dolaşım sorunlarını giderir. Cilt yüzeyini toksinler ve bakterilerden arındırır.