Arı Sokmasına Karşı Arıdan Korunma Yöntemleri Nelerdir
Özellikle yaz mevsiminde artan arı sokmalarından korunmak için arıların bulunduğu ortamlarda uzun kollu gömlekler, pantolonlar giyilmeli, parlak renkte kıyafetler giyilmemeli ve parfüm kullanılmamalıdır. Doğaya çıkanlar sarı, turuncu ve mor gibi böcek ve arıların dikkatini çeken renklerde giyinmemesi gerekir.
Arıların olduğu ortamlarda yemek yenmemeli ve yiyecekler açıkta bırakılmamalı. Çöpler evin dışında yer almalı ve çöplerin ağzı sıkıca kapalı tutulmalıdır. Çöp işçilerinin arı sokmalarına karşı dikkatli olmaları gerekir.
Bahçe işleri yapan kişiler eldiven kullanmalı ve bahçeye yalın ayakla basmamalı.
Ayrıca otomobillere binmeden önce içinde arı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Arı sokmasına karşı alerjisi olanlarda Arı zehri solunumu durduracak şekilde hayati zararlar veriyor. Zehir ciltten vücuda girince saniyeler içinde kana karışıp tüm vücuda yayılıyor.
En çok alerjiye neden olan arı türü Bal Arısıdır. Bu arıların sokması sonrasında ciltte kızarıklık şişiklik ve kabarma meydana gelerek vücudun her yerine yayılıyor.
Arı soktuğunda deride kalan arı iğnesi ezilmeden dikkatlice çıkarılarak karbonatlı bol su ve sabunla yıkanıp sulu amonyakla dezenfekte edilerek buz uygulama yapılması gerekiyor. Alerjisi olanların en kısa süre içinde bir sağlık kurumuna ulaştırılması gerekiyor.
Bal arıları dışında yaban arıları sadece saldırıya maruz kaldıklarında sokarlar. Yaban arıları insana konarsa sokmaz ancak ters bir hareket ve panikle yaban arısına tepki gösterilirse sokabilirler.
Türkiye’de en çok bal arısı, sarıca arı ve eşek arısı insanları sokuyor.