Araştırmalara Göre Sigara Paketlerindeki Şok Edici Fotoğraflar Caydırıcı Değil Özendirici

Araştırmalara Göre Sigara Paketlerindeki Şok Edici Fotoğraflar Caydırıcı Değil Özendirici

Yıllardır yapılan önleme çalışmalarının etkisizliği dikkat çekiyor. Sigara paketlerindeki şok edici fotoğrafların gençler üzerinde tam ters etki yaptığı görüldü.

Amerikan merkezli RAND şirketi tarafından yapılan araştırmada sigaradan vazgeçirmek için kullanılan fotoğrafların gençleri sigara içmeye özendirdiği sonucunu ortaya koydu.

FDA’nın desteklediği ve kamuoyuyla paylaşılan araştırmaya yaşları 11-17 arasında değişen 400’den fazla genç katıldı. Önceden hazırlanan mağazaya gönderilen denek gençlerin bir kısmı, tütün ürünlerinin satıldığı ve Dikkat: Sigara içmek kansere yol açar yazısı ile kötü fotoğrafın bulunduğu bölüme, diğer kısım gençler ise böyle bir yazının ve fotoğrafın bulunmadığı bölüme gönderildi.

Araştırma sorumlusuna göre sigara içme riski altındaki gençlerin bu afişlere kendilerini savunma içgüdüsü ile tepki verdiklerini, afişlerdeki sağlık risklerini görmezden geldiklerini ve bu tehlikeyi küçümsediklerini belirtiyor. Ayrıca aşırı içerikli afişlerin gençlerin panolarda gördükleri tütün ürünleri ile daha fazla ilgilenmelerine yol açmış olabileceğine de işaret ediyor, diyor.

Araştırmacılara göre daha iyi çözüm, her bir sigara üzerine kırmızı yazıyla “Sigara öldürür” yazılması.

Sigara öldürür yazı ibaresi bulunan sigaralarla yaşları 16-24 arasında değişen bin genç ile yapılan deneyde sigara tiryakileri ve sigara içmeyenleri bu ibare tedirgin etmiş. Sigara tiryakileri, sigara içmeyenlerden daha fazla bu sigaralardan tiksinmiş. Ayrıca sigara bağımlılarına, tütünü yeşil kağıda sarılmış sigaraların cazip gelmediğine dikkat çekiliyor. Bütün sigaralar genellikle beyaz kağıda sarılıyor.

Araştırmacılar; sigaranın görünümü değiştirildiğinde, örneğin kırmızı uyarı yazısı konulduğunda, ya da cazip olmayan yeşil gibi bir görüntü aldığında, sigaraya olan ilginin azaldığını belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir