Antarktika’da Pekçok Ãœlke Hak Ä°ddia Ederken Ãœs Kurma Çalışmalarına BaÅŸlayan Türkiye’nin Hakkı Yok

Ä°stanbul Ãœniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Su Ãœrünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Bayram ÖZTÃœRK, 2014 yılından beri defalarca Antarktika’ya giderek bilimsel çalışmalar yapıyor ve Antarktika’da bir Türkiye Ãœssü kurmak için büyük çaba harcıyor.

Antarktika, 1959 yılında, 12 ülkenin imzasıyla barış ve bilime adanan, askeri ve ticari hiçbir tesisin kurulmasının mümkün olmadığı, uzun bir süre ilgi çekmeyen, son yıllarda bilimsel araştırmalar için giderek daha önemli hale gelen bir ülke.

Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK şunları ifade etti:
Antarktika dediÄŸiniz yer, Türkiye’nin 15 kat büyüklüğünde, bir ucundan bir ucuna uçakla en iyi ihtimalle 13 saat yolculukla ulaÅŸabileceÄŸiniz büyük bir alandır. Yapılan antlaÅŸmayla 2048’e kadar güvenli bölge ilan edilen bu geniÅŸ alanda, birçok ülke çeÅŸitli bahanelerle doÄŸrudan olmasa da dolaylı yollarla hak iddia etmektedir. Biz ise bilimsel çalışmalar ve gelecekte ticari olarak da büyük öneme sahip olacak Antarktika konusunda, yolun henüz başındayız. Antarktika’da masadayız ancak ÅŸu an yemek yeme hakkımız yok. Åžu an birçok ülkede Antarktika ile ilgili 3000’in üzerinde kitap yazılmaktadır, Ãœlkemizde ise bu sayı 20-30 seviyelerindedir. Bu sayının artması gerekmektedir. Bilimsel araÅŸtırmalar yapmadan, projeler yapmadan, makaleler ve kitaplar yazmadan Antarktika üzerinde üs kurmak, hak iddia etmek zordur. Son yıllarda Devletimiz Antarktika’ya büyük önem veriyor ve orada bir Ãœs kurmak için çalışmalar baÅŸlamış durumda. Biz bu konuda çalışmalar yapmayı ve farkındalık oluÅŸturmayı tavsiye ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir