Amerika’da Görünmeyen Cam Ãœretildi

Amerika’daki Brookhaven Ulusal Laboratuvarı araÅŸtırmacıları, cam yüzeylerdeki yansımaları ortadan kaldırmayı baÅŸardı. Ãœretilen camlar görünmez hale geldi.

Işık yol alırken, ne zaman ortamın kırılma indisinde ani bir değişikli olsa, bir kısmı diğer ortama geçerken bir kısmı da geri yansır.

Metrenin milyarda biri ölçeğindeki yapılarla kırılma indisindeki değişikliklerin azar azar meydana gelmesini sağlamak ve böylece yansıyan ışık miktarını azaltmak mümkündür.

Araştırmacılar cam yüzeylerin nano ölçekteki yapısını düzenlemek için öztoplama olarak adlandırılan, malzemelerin dış müdahale olmadan kendiliğinden bir araya geldiği bir yöntem kullanmış. Deneyler, 300 nanometre yüksekliğinde yapılarla kaplı cam yüzeylere çarpan kırmızı ışığın yüzde 99,8’inden fazlasının yansımadan camın içinden geçti.

Yeni geliştirilen malzeme özellikle bu konuda çok yararlı olabilir. Ayrıca bu malzemeyi güneş gözelerinde kullanarak gözelerin verimliliğini artırmak da mümkün. Gözelerin yüzeyinden yansıyan ışığın azalması daha fazla ışık toplanması ve dolayısıyla daha fazla ışık enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi anlamına gelecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir