Amerika ve Çin arasında yaşanan ticaret kapışması, küresel ekonomi için bir risk oluşturmakta. Bu durum Hindistan’da farklı değerlendirilmekte.
Hindistan hükümeti üst düzey yetkilileri Hindistan’ın bu tarz gerginliklerden fayda sağlayabileceğini açıkladı.
Amerikan Başkanı Donald Trump’ın Çinli üreticiler ve Amerika dışında üretim yapan Amerikan firmaları için kısıtlayıcı tedbirler alma açıklamalarına karşılık Çin Devlet Başkanı XI Jinping’in Hindistan pazarına ihtiyaç duyacağu belirtilmekte.
Bu durum Çin’in ekonomik büyüme ve siyasi istikrarını koruma ihtiyacı nedeniyle Pakistan ile Güney Asya’da yayılma politikasına karşı koymak isteyen Hindistan’ın da jeopolitik anlamda elini güçlendirecek.
Hintli siyasilere göre Çin’in üretim gücünün bir pazar gerektirdiğini ve Amerika’nın artık bir Çin pazarı olmadığını ve bu aşamada Çin, ekonomisinin erime riskini göze alamayacağını bu nedenle büyük bir pazara ihtiyaçlarının olduğunu bununda Hindistan’da olduğunu açıkladı.
Trump henüz Çin’e karşı tam anlamıyla bir adım atmadı. Amerika’nın ticaret açığını değerlendime konusundaki tavrı iki ülke ilişkileri açısından belirsizliği korumakta.
Özellikle, Amerika’nın Çinli üreticilere karşı korumacı önlemler almaya karar vermesi ya da Hindistan’ın rakibi konumundaki Pakistan’ a askeri yardımı kesmesi noktasında Washington’un Güney Asya’da olası bir politika değişikliğine gitmesinin, Hindistan için fayda sağlayabileceği belirtiliyor.
Trump’ın vizeleri kısma noktasındaki iradesinin, Amerikan vizelerinden en fazla yararlanan Hintli teknoloji işçilerini olumsuz etkileyecek.
Hindistan’ın kendi toprakları olarak iddia ettiği Pakistan idaresindeki Keşmir bölgesinde altyapı çalışmaları için Çin tarafından finansman sağlanmakta. Bu çerçevede Chari tarafından “Çin CPEC’ye yatırım yaparak Hindistan’ın ekonomik çıkarlarına zarar vermek istiyorsa, biz de Çin’in ekonomik çıkarlarına zarar veririz. Bugün, Hindistan Çin ile güçlü bir yönden mücadele etmektedir. Çin Amerikan pazarını çok hızlı kaybediyor” dedi.