Amerika Menşeli Elma Çeşitleri Adları ve Açıklamaları

Amerika Menşeli Elma Çeşitleri Adları ve Açıklamaları

Amerika Menşeli Elma Çeşitleri Adları ve Açıklamaları

Menşei Amerika olan Elma çeşitleri: Starkrimson Delicious, Scarlet Spur, Jonagold, Red Chief, Williams Pride (Red Star), Summer Red, Jersey Mac, Joremini, Vista Bella, Early Red One

Starkrimson Delicious:
Türkiye’de en fazla yetiştirilen çeşitler arasında yer almaktadır. Ağacı orta kuvvetli ve yarı dik gelişir. Meyvesi orta iriliktedir. Kabuk; sarı zemin üzerine sıvama parlak mor kırmızısıdır. Soğukta muhafazaya uygun bir çeşit olup soğuk hava tesislerinde 7-8 ay süre muhafaza edilir.

Scarlet Spur:
Ağacı orta kuvvetli, yarı dik gelişen oldukça verimli bir çeşittir. Meyve kabuğu üst yüzeyi yüzde 85-90 oranında kaplayan koyu parlak sıvama kırmızıdır. Çok erken renklenmesinden ötürü üreticiler tarafından tercih edilmektedir.

Jonagold:
Ağaçları oldukça kuvvetli yayvan ve hızlı gelişen, oldukça verimli bir çeşittir. Meyveleri orta irilikte iyi koşullarda iridir. Meyve; hafif uzun- silindirik, sert et dokulu, kabuk rengi, açık yeşil zemin üzerine kırmızıdır. Yeni tiplerde meyve dış kabuğu daha koyu ve parlak kırmızıdır.

Red Chief:
Ağacı zayıf yarı dik gelişen oldukça verimli bir çeşittir. Meyveleri orta irilikte, iri, basık şekildedir. Meyve kabuk rengi; sarı zemin üzerinde parlak kırmızıdır. Meyve eti kremsi beyazdır.

Williams Pride (Red Star):
Amerika İlinois‘te ıslah edilen bu çeşidin ağaçları kuvvetli gelişir ve yayvan taç oluşturur. Aşırı sıcak bölgelerde kabuk yanıklığı ve dokularda yumuşama görülür. Meyve kabuğu yeşil-sarı zemin üzerine yüzde 70- 90 koyu kırmızı üst renge sahiptir.

Summer Red:
Ağacı güçlü ve yarı yayvan gelişir. Meyve kabuğu açık yeşil zemin üzerine kırmızı renkli olup, sarı beneklidir.

Jersey Mac:
Ağaçları kuvvetli ve yarı dik gelişir. Koyu kırmızıdır renkli, beyaz etli ve suludur.

Joremini:
Ağaçları orta kuvvette gelişir. Meyvesi orta irilikte, meyve rengi yoğun kırmızıdır.

Vista Bella:
Vista Bella Elma çeşidinin meyvesi orta irilikte ve yassı-konik şekle sahiptir. Kabuk rengi sarı-yeşil zemin üzerine sıvama kırmızıdır. Meyve eti sert, bol sulu ve mayhoş bir tada sahiptir.

Early Red One:
Tüplü aşılı Early Red One Elma fidanı, yarıbodur elma fidanları üretiminde kullanılan anaçlar üzerine aşı yapılarak üretilmektedir. Meyvesi homojen, koyu kırmızı renktedir ve bazı ortamlarda çok koyu ve mat bir hal alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir