Amerika En Küçük Meselede Kongreyi Toplayıp İran Aleyhine Ambargo Uyguluyor

Amerika En Küçük Meselede Kongreyi Toplayıp İran Aleyhine Ambargo Uyguluyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İtalya ziyaretinden sonra basının sorularını yanıtladı.

Ruhani ambargolardan önce İran ile Amerika’nın ekonomik ilişkisinin olmadığını, ambargolarla birlikte Avrupa ülkelerinin İran ile faaliyetten alıkonulduklarını ancak ambargo sürerken Rusya ve Çin ile çalışmayı sürdürdüklerini belirtti.

Ruhani, İtalya ve İran arasında bilim, taşımacılık ve teknoloji alanlarında 14 işbirliği protokolünün imzalandığını ve bu işbirliği alanının daha da genişleyeceğini İran ve İtalya halkının birbirlerini sevdiğini belirtti. Ambargo dönemini ise AB ile İran arasında kaybet-kaybet dönemi olduğunu ifade etti.

Kapsamlı Ortak Eylem Planının uygulanması sonrası Avrupa ve İran arasında kazan-kazan şartlarının daha elverişli olduğunu belirtti.

Ruhani ayrıca Papa ile yaptığı görüşmeden bahsederek, Papa ile manevi, dini ve ahlaki konularda fikir alışverişinde bulunduklarını ve şiddet, aşırıcılık ve terörden arındırılmış bir dünya düzeninin oluşturulması için çaba sarfedilmesi gerektiği hususlarında değerlendirmeler yaptıklarını ifade etti.

Arabistan ile ilgili daha ılımlı konuşan Ruhani şunları söyledi; “İran ve Suudi Arabistan iki önemli müslüman ve komşu ülkelerdir ve biz her zaman bu ülke ile iyi ilişkilerden yanayız. Son dönemde de bir dini alim idam edildi ve bu da bizi çok üzdü. İran’da bulunan Suudi Arabistan’ın diplomatik mekanlarına yapılan saldırıları kınıyoruz. Saldırganlar gözaltına alındı ve yargı tarafından yargılanacak, buna rağmen Suudi Arabistan bölgede başarısızlığa uğradığı için öfkeleniyor.

Arabistan beceriksizliğini örtmek için komşusu Yemen’e 10 aydır bombalar yağdırıyor ve sonuç almamasına rağmen bunu devam ettiriyor. Bu ülke Irak, Suriye ve Lübnan’daki amaçlarına ulaşamadığı için köpürüyor. Suudi Arabistan İslam ülkeleri karşısında ne kadar özür dilerse dilesin yine yetmeyecek. Biz terörizmin desteklemesini her zaman kınadık. Aynı zamanda Suudi Arabistan’la yaşadığımız tansiyonu düşürmek istiyoruz.

Amerika ilişkilerinde, İran halkı aleyhindeki düşmanlıkları ve baskıları bir kenara bırakması gerekiyor. En ufak bir meselede Kongrede toplanıp, İran aleyhine yeni ambargolar uyguluyorlar, hala günümüzün baskı ve ambargo günü olmadığını öğrenememişler, umarın gelecekte Kongrede ilerisi için daha iyi düşünen kişiler var olur. Amerikalılar, İran’ın görüşü olmadan bölgede önemli konularda sorunların çözülemeyeceğini biliyor. İsteğimiz Amerikalıların düşmanlıkları kenara bırakarak geçmişin yerine geleceğe bakmalarıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir