Amazon ve Google Şimdide DNA Bilgileri Üzerinde Rekabete Girdi

Amazon ve Google Şimdide DNA Bilgileri Üzerinde Rekabete Girdi

Amazon ile Google 2018 yılında 1 milyar dolara ulaşacağı öngörülen DNA verilerinin depolanması konusunda yarışa girdi. Amazon bir kişinin tüm genomunu depolamak için aylık 4-5 dolar Google ise 3-4 dolar ücret istiyor.

Şirketler bir yandan bilim adamları için yeni tıbbi keşif yapmaya yardımcı olmak diğer yandan bu piyasadan pay almayı amaçlıyor.

Hastaların DNA profiline göre oluşturulacak yöntemlerine kişisel ilaçlar gibi farklı faktörlerle de destekleneceği belirtiliyor.

Bunun gerçekleştirilmesinin ise genetik profili her bir parçasının farklı tadavilere nasıl cevap verdiğinin ortaya konmasını gerektirdiği bunun yapılmasının ise çok büyük miktarlardaki veriyi gerektirdiği belirtiliyor.

Üniversiteler ve ilaç sanayi üreticileri yüzbinlerce insanın genomlarını sıralamak için projeler başlatmıştır. Ancak, Google ve Amazon’un genom verilerinin depolanması, güvenli bir ortamda saklanması, maliyetlerinini kontrol edilmesi ve kolay bir şekilde paylaşımının sağlanması konusunda başarılı oalcaklarına inanıldığı belirtiliyor. Bulut bilişim şirketleri, depolamanın ötesinde analitik fonksiyonlar da sunarak bilim adamlarının veriden yararlanmalarına ve veriyi anlamalandırmalarına imkan sağlamayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir