Amalgam Diş Dolgusu Zararları AB Tamamen Yasakladı
Avrupa Parlamentosu, 2019 yılı Haziran ayından itibaren AB üyesi ülkelerde amalgam diş tedavisini yasakladı. Bu dolgunun dozajı genel anlamda düşürülecek ve diş doktorları zehirli maddeleri ayrıştırmak zorunda kalacak.
AB ülkelerinde geçtiğimiz yıldan itibaren çocuklar ve hamileler üzerinde amalgamlı dolgu kullanılması yasaklanmıştı.
Amalgam, bir metal ile cıvanın yaptığı kimyasal alaşımdır. Demir hariç tüm metaller cıva ile amalgam oluşturabilmektedir. Ucuz bir madde olduğu için diş dolgusunda kullanılan amalgam dolgunun yüzde 53’ü cıva, diğer kalanları ise gümüş, kurşun ve çeşitli maddelerden oluşan bir karışımdır ve insanların yavaş yavaş zehirlenmesine neden olur. Cıva karışımından yapılan diş dolguları; Göz, kulak, mide, bağırsak hastalıklarına neden oluyor.
Çok küçük miktarlarda bile sinir sistemini etkileyen bir zehir olan Cıvayı solumak karaciğer yangısına, doku yıkımına yol açıp bronşite neden olur ve soluma devam ederse ölümle sonuçlanır. Sinir sistemi ve böbrekleri doğrudan etkiler. Gelişim bozuklukları, hareket ve beyin işlev bozukluklarına neden olabilir. Çabuk buharlaşıp havaya karışması onu gizli zehir durumuna getirir. Cıvadan etkilenen kişinin, etkilendiği dozun ölçülmesi için; idrar, saç ve kan düzeyi ölçülür. Metalik cıva buharına bağlı yüksek doz, kısa süreli etkilenimlerde, akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp hızı ve kan basıncında artış, deride kızarıklık, göz tahrişi gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir.
Zehirli bir ağır metal olan ve diş dolgusu için kullanılan yaklaşık 75 ton cıva tamamen yasaklanmış olacak.