İsmini Alman Doktor Alois Alzheimer’den alan hastalık bunama hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Normal bunama hastalıkları dışında en büyük belirtisi beynin konuşma, düşünme ve hafıza gücünün azalması olarak ortaya çıkar. Genellikle 65 yaş ve üstü bireyleri etkileyen rahatsızlığın başlıca belirtileri şunlardır:
Hastalarda genellikle yeni öğrenilen bilgilerin unutulması gözlemlenmektedir. Kişi öğrendiği veya daha önceden bildiği bilgileri unutmaya veyahut hatırlamamaya başlar.
Günlük hayatlarında kolaylıkla yaptıkları yemek yapma, temizlik, gündelik hayatta oynadıkları oyunlarda sıralamayı karıştırma gibi sorunlarla karşılaşırlar.
Alzheimer hastalarının konuşmalarında ve yazım dillerinde farklılıklar oluşmaya başlar. Kullanılacak olan kelimeyi hatırlamayarak yerine farklı kelimeler kullanırlar. Bu durum hastaların konuşmalarını anlamakta zorluk çekilmesine neden olur.
Unutkanlık nedeni ile oturdukları semtte kaybolma, gittikleri mekana nasıl ve neden gittiklerini hatırlamada zorlanma, nasıl geri döneceklerini hatırlamada güçlük çekme gibi sorunlar yaşarlar.
Ruhsal durumlarında değişiklikler baş göstermektedir. Hiçbir sebep yokken ağlayabilir, bazen aşırı sinirli olabilir ya da aşırı durgunlaşabilirler. Nedenini kendileri de bilmediğinden bu durum hastaların daha da gerilmesine neden olabilmektedir.
Hastalar eşyaların yerlerini sıklıkla değiştirir ve koydukları yerleri unutabilirler. Bu durumu normal unutkanlıktan ayıran belirti ise yerlerini değiştirdikleri eşyaları alakasız yerlere koymalarıdır. Saç kurutma makinesini buzdolabına koymak gibi.
Genellikle günlük işlerini yapmak istemez, saatlerce uyuyabilir veya saatlerce televizyon karşısından kalkmayarak günlerini geçirebilirler.