Almanya’yı Bitiren Versay Barış Antlaşması Nedir
Almanya ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Wilson İlkeleri’ne aykırı Versay Antlaşması üzerinden ağır koşullar içeren rövanşist antlaşma, savaş sonrası dönemin dünya politikasını çok önemli ölçüde etkilemiştir.
İtilaf Devletlerinden İngiltere, Fransa, İtalya, Romanya ve Yunanistan arasında imzalanan gizli paylaşım antlaşmaları bu ilkelere ters düşüyordu.
Alman Meclisi antlaşma şartlarını 9 Temmuz 1919’da, Almanya üzerinde abluka kalkmadığı ve başka yapılacak bir şey olmadığı için onayladı.
10 Ocak 1920’de yürürlüğe giren Versay Antlaşması, Otto von Bismarck tarafından kurulan Almanya’yı yıkarak yeni bir Avrupa düzeni kuruyordu.
Almanya, Alsas-Loren eyaleti Fransa’ya, Eupen, Malmedy ve Monschau’nun bir bölümünü Belçika’ya, Klaipeda’yı Litvanya’ya, Yukarı Silezya’nın güney ucunu ve Batı Prusya’nın büyük bölümünü Polonya’ya, Yukarı Silezya’nın bir parçasını Çekoslovakya’ya bırakıyordu. Gdansk, Milletler Cemiyeti’nin himayesine terkediliyordu. Saar bölgesi Fransa’ya bırakıldı ancak 15 yıl sonra yapılacak halk oylaması ile bölgenin durumu belirlenecekti. Almanya, Ren kıyılarındaki ve Helgoland’da mevcut tahkimatları yıkmak zorunda kaldı. Ayrıca 1920’de Schleswig Holstein bölgesinin Schleswig kısmında referandum yaptı. Sonucunda Orta Schleswig Almanya’da kalırken; Aabenraa, Sonderborg, Haderslev ilçelerinin tamamı ile Tønder ve Flensburg ilçelerinin kuzey kısımlarından oluşan Güney Jutland, Danimarka’ya geçti. 15 Haziran 1920’de Almanya, Danimarka’ya Kuzey Schleswig’i resmen devretti.
Almanya’nın, Çin’deki hakları ile Büyük Okyanus’taki adaları Japonya’ya devredildi. Almanya, Avusturya ile birleşmemeyi taahhüt edip; ayrıca Avusturya, Çekoslovakya ve Polonya’nın bağımsızlığını tanıdı.
Antlaşmaya göre Almanya, silahsızlanmaya başladı mecburi askerliği kaldırdı, en çok 100 bin kişilik bir ordu yetkisine sahip oldu. Denizaltı ve uçak üretemeyecekti. Bütün gemilerini de İtilaf Devletleri’ne teslim etti. Almanya, ödeme gücünün çok üstünde bir savaş tazminatına maruz bırakıldı.
Bu anlaşma sonucu Almanya tazminat ödemeyi 2010 yılında bitirebilmiştir.