Almanya’nın en zengin eyaletlerinden olan Bavyera’da Bavyera’nın sahip olduğu zenginliğin Almanya geneliyle paylaşılmasına karşı çıkarak bağımsızlık referandumu istiyor.
Katalanlardan etkilenen Bavyera Partisi Almanya’dan ayrılmak için çalışma başlattı.
Bavyera Partisi; Bavyera’nın özgürlüğü, Bavyera’nın Federal Almanya Cumhuriyeti’nden ayrılması bizim meşru hakkımızdır!’ ifadelerini kullandı.
Geçen yıl Bavyera’nın Federal Almanya Cumhuriyeti’nden ayrılması için referanduma gidilmesini Anayasa Mahkemesi reddetmişti.
Bavyera’nın resmi adı Freistaat Bayern (özgür devlet) anlamına geliyor. Bağımsızlık ilanı halinde eyalet tek başına ayakları üzerinde durabilecek güçlü bir ekonomiye sahip.
Başkenti Münih’tir. Diğer önemli kentleri ise Augsburg, Nürnberg, Regensburg, Bamberg ve Würzburg’dur. Münih’in merkezinde Türk Caddesi vardır. XVII. yüzyılda Münih şehri Türkler gelecek korkusuyla aylarca sarsılmıştır.
Almanya’nın 16 eyaleti arasında yüzölçümü ve ekonomisi en büyük eyalet olan Bavyera, 13 milyonluk nüfusuyla İsveç ya da Portekiz’in nüfusunu geride bırakıyor. Almanya’da zengin ve yoksul eyaletler arasındaki refah farkını azaltarak mali denge kurmayı amaçlayan sisteme yaptıkları yüksek ödeme Bavyeralıların en büyük şikayetlerinden biri.
Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinden Wilfried Scharnagel 2012 yılında yayımlanan Bavyera yalnız da yapabilir adlı kitabında Bavyera’nın Alman federal devletinden ayrılmasını savunmuştu.