Gıda alerjilerinin görülme sıklığı ve şikâyetçi olan insan sayısı, son zamanlarda artış göstermiştir. Besinlere katılan kanserojen kimyasallar, besin alerjilerinin artmasına neden oluyor. Genellikle piyasadaki hazır gıdaların düzenli tüketimi ve besinlere eklenen yüksek düzeyde koruyucu madde, yapay boya ve koku, alerjileri artırıyor. Çocukların yaklaşık yüzde 25’inde besin alerjisi veya besine karşı bir takım reaksiyonlar olduğu belirtilmektedir.
Bazı hekimler, tanı konulamayan belirtilerin nedeninin, besin alerjisi olduğuna ve Amerikalıların en az yüzde 60’ının besine karşı reaksiyona bağlı belirtiler gösterdiğini düşünmektedirler.
Birleşik Krallık’ta bir vakıf tarafından yapılan araştırmaya göre tahmini 21 milyon yetişkinin alerjilerden zarar gördüğü belirtiliyor. Amerika Astım ve Alerji Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre ise gıda alerjileri nedeniyle her sene acil servislere 200 bin kadar başvuru gerçekleştiği belirtiliyor.
Son yıllarda gıdaların genetiği bozuldu ve GDO’lu yemlerle hayvanlar beslendi. Hazır gıdalarda kullanılan çok sayıda katkı maddesi Alerjiye ve Astıma neden olmakta.
Alerji yapan yiyeceklerin listesi:
Acı veya ekşi turşu, Ayçiçek çekirdeği, Bal, Balık, Biberli, baharatlı yiyecekler, Bonbon şeker, Boyalı şeker, Cips, Çikolata, Çilek, Domates, Dondurma, Erik, Fındık, Fıstık, Gazoz, Kola, Gofret, Hazır kek, Hazır meyve suyu, Hazır meyveli süt, Hazır meyveli yoğurt, Istakoz gibi deniz ürünleri, İncir, Kabak çekirdeği, Kalamar, Karides, Kayısı, Ketçap, Kivi, Konserve gıdalar, Krema, Mandalina, Mayalı yiyecek ve içecekler, Meyveli jöle, Midye, Muz, Pekmez, Portakal, Puding, Reçel, Renkli sakızlar, Renkli şekerler, Salam, Salça, Sosis, Sucuk, Şeftali, Tarhana, Üzüm, Yumurta (özellikle beyazı)