Akne oluşumunu açıklayan belli başlı bir neden olmasa da akne oluşumuna neden olan faktörler vardır. Bunlar hormonal değişiklikler, genetik faktörler, ölü hücreler, çevre etkisi ve ilaçlara cildin gösterdiği etki olabilir.
Hormonal Değişiklikler:
Ergenlik çağı, hamilelik gibi dönemlerde hormonlar büyük değişimler yaşar. Ergenlik döneminde vücut androjen hormonu üretmeye başlar, bu ciltte yağlanmaya neden olur. Hamilelik döneminde de androjen sivilce oluşumuna neden olur. Ayrıca stres, depresyon durumu daha kötü hale getirebilir, adet dönemi de akne oluşumunun arttığı dönemler arasındadır.
Genetik Faktörler:
Eğer ailenizde bu sorunu yaşamış bireyler varsa akne problemi yaşama olasılığınız artar. Genler bu özelliği taşır.
Aşırı Yağ Üretimi:
Cildin aşırı yağ üretmesi kıl köklerini tıkar ve bu akne oluşumuna neden olur, bu dengesizlik androjenler olarak adlandırılan birçok hormonun üretilmesi sonucu meydana gelir. Hormonlardaki bu değişiklik de kendini akne olarak gösterir.
Ölü Hücreler:
Ölü hücreler genellikle ciltten atılır fakat cildin altında birikirlerse yağ ile birleşerek akne oluştururlar.
İltihaplanma:
İstenmeyen bakterilerle savaşmak için vücut beyaz kan hücrelerini savaşmak için gönderir. Cilt bu hücrelere iltihap ile karşılık verir, bu ise sivilcilerin mor, kırmızı renkler almalarına, ağrı yapmalarına ve akneye dönmelerine neden olur.
Çevresel faktörler:
Bazı dış etkilerde akne oluşumuna neden olur. Bu etmenlerden bazıları şunlardır: Kozmetik ürünleri, özellikle yağ özlü nemlendiricilerin kullanımı, sıcak ve nemli ortamlar, beslenme.
İlaçların etkisi:
Özellikle hormonlarla ilgili ilaçlar akne oluşturur.
Akne
Akne dendiğinde ilk akla gelen ergenlik aknesidir. Bu tür daha sonraki dönemlerde de yağlı cilt ile kendini göstermeye devam edebilir. Yetişkinlerin bu sorunun tedavisinde kullanılan antibiyotiğe gençlerden daha iyi cevap verdiği düşünülür. Her iki durumda da iltihaplanma söz konusudur, fakat gençlerde tedavi bittikten sonra sorun kısa sürede tekrar baş gösterebilir. Siyah başlı veya beyaz başlı olarak çıkabilen aknenin beyaz olanının tehlikeli olduğu söylenir.
Sülfür Tedavisi
Eskiden akne tedavisinde sülfür kullanımı yaygın bir yöntemdi. Bu kısa süreli bir etki sağlasa da iltihaplanma tekrarlayabiliyordu ve akneler geri dönüyordu. Bu yüzden sülfür artık tek başına kullanılmamakta, fakat başka tedavi yöntemleri ile birleştirilerek kullanılmaktadır.
Reçetesiz Tedavi
Benzoyl peroxid ya da salicyl asit kolayca satışta bulunabilecek ürünlerdir. Bu ürünler hücreleri yenileyip cildi güzelleştirir fakat etkileri konusunda kesin bir yargı söz konusu değildir.
Reçeteli Tedavi
Eczanelerde bulunabilecek A vitamini bu cilt problemiyle mücadelede en etkili yöntemlerden biridir. Fakat cildin herhangi bir alerjik reaksiyon vermemesi için önceden test edilmesinde fayda vardır. Ayrıca hamileler bu ürünü kullanmamalıdır.
Çay Ağacı Yağı
Akne tedavisinde çay ağacı yağı oldukça etkili bir maddedir. Cilde direkt olarak yağı uygulamak zarar verebileceği için bu ürünü içeren aromaterapi ürünler kullanılmalıdır.
Ters Etki
A vitamini ve benzoyl peroxid içeren ürünler birlikte kullanılmamalıdır. Özellikle ikisini birlikte barındıran bir aromaterapi ürünü tercih edilmemelidir.
Güneş Banyosu
Güneş banyosu ve ultraviole ışınlarının akne üzerinde olumlu bir etkisi vardır, bu yüzden bu ışınları alırken deriyi örten eşyalar çıkarılmalıdır.
Beslenme
Beslenmenin akne oluşumundaki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmasa da önemli bir rolü olduğu gerçektir. Süt ürünleri ve iyotlu gıdalar risk içeren gıdalardandır. Ayrıca yağlı yiyecekler, çikolata da bu ürünler arasında sayılabilir. Cildi derinden temizlemek olumlu etkisinin yanında enfeksiyona sebebiyet verebileceği için kötü bir yöntemdir. Bu şekilde sadece yüzey temizlenirken derinde bakteriler kalabilir ve daha çok yayılabilir.
Tıbbi Müdahale
Daha ciddi vakalarda ağızdan alınan antibiyotik ile akne tedavisi yapılır. Doktor kontrolünde yapılan uygulama büyük miktarda A vitamini alımını içerir.