Akıllı Telefonunuzu Sattığınızda Tüm Bilgileriniz Başkalarının Eline Geçebilir

Akıllı Telefonunuzu Sattığınızda Tüm Bilgileriniz Başkalarının Eline Geçebilir

Akıllı Telefonunuzu Sattığınızda Tüm Bilgileriniz Başkalarının Eline Geçebilir

Akıllı ve internet bağlantılı bütün cihazlarda güvenlik neredeyse yok denecek kadar az durumda. Eğer telefonunuzu yenileyip eskisini doğru işlemleri yapmadan satarsanız cihazın içindeki her türlü kişisel bilgiyi başkalarına ulaştırırsınız.

Türkiye’de çok sık telefon veya tablet değiştiriliyor.

Kullanıcılar, elden çıkardıkları cihazın içindeki verilerin yabancıların eline geçmesini önemsemiyor veya dikkat etmiyor ama akıllı telefonlar, kullanıcıya ilişkin çok fazla kişisel bilgi taşıyor.

Cihazlarda; kredi kartı bilgileri, fotoğraflar, yer bilgisi içeren datalar ya da çeşitli hesaplara ilişkin oturum açma şifreleri gibi kişiye özel çok önemli veriler bulunuyor. Alışveriş, bankacılık ve sosyal ağ gibi uygulamaların hesapları, kredi kartı bilgileri, kişisel bilgiler, fotoğraflar, videolar, yer bilgisi içeren görseller, fatura detayları, web gezinme geçmişi, Wi-Fi bağlantı geçmişi, çeşitli hesaplara ait oturum açma bilgileri… liste uzatılabilir.

Ayrıca sildiğinizi sandığınız hiçbir fotoğraf ve bilgi telefon hafızasından silinmiyor. Silinen tüm dosyalar kurtarılarak geri kopyalanıyor.

Bilgisayardan KES komutu kullanarak dosyalarınızı bilgisayara taşırsanız telefon hafızasından dosyalarınızı tamamen silebilirsiniz.

iOS kullanıcıları cihazlarını satmadan önce fabrika ayarlarına dönmeleri yeterli.

Android işletim sistemi kullanılan cihazlarda ise verilerin kurtarılmasını engellemek için fabrika ayarlarına dönmeden önce cihazı şifreleyin.

Android cihazı şifrelemek için Ayarlar\Güvenlik\Şifreleme menüsüne girmelisiniz. Sonrasında sıfırlama seçenekleri için Ayarlar\Yedekleme & Sıfırlama\Fabrika ayarlarına sıfırla menüsüne girmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir