Pil teknolojisi eski olduğu için şu anda dünyada telefonlardaki en büyük sorun şarjın yetmemesi. 40 milyon civarında akıllı telefon kullanılan ülkemizde telefon şarjlarının kullanıma bağlı olarak çok çabuk tükendiği için her yerde priz arama ya da harici pil doldurma birimlerine gitme zorunluluğu oluşturuyor.
Cep telefonlarında pil ömrünü uzatmak için telefonunuzu şarj ederken tam doldurmadan şarjdan çıkarmayın ve piliniz tamamen bitmeden şarja takmayın, titreşim özelliğini kullanmayın, Ekran parlaklık ayarını düşürün en çok pil tüketen kaynaklardan biri ekran parlaklığıdır, Kullanmadığınız gereksiz servisleri devre dışı bırakın örneğin gps, kablosuz bağlantı, bluetotth özelliklerini kullanmadığınız durumlarda kapalı tutmanız enerji tasarrufu sağlayacaktır. Son olarak en önemlisi telefonunuzu sıcak ortamlarda bulundurmamanızdır. Bu hem güvenlik için hemde şarj süresi için çok önemli bir durumdur. Telefonunuzun pili sıcak ortamlarda çok daha fazla enerji harcar ve çok ısındığında piliniz patlayabilir.
Cep Telefonunu İcat eden ülke olan Finlandiya’da insan hücreleriyle ve canlı farelerle yapılan iki yıllık bir deneyin sonuçlarına göre cep telefonları zararlı maddelerin beyine kan yolu ile girmesini engelleyen kan bariyerlerine zarar verdiği tespit edildi. Küçülen bariyerler beyne ulaşan zararlı molekülleri filtreleme görevini tam olarak yerine getirememektedir. Ülkemizde Selçuk Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, cep telefonu kullanımı alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların oluşma riskini artırmaktadır.
Cep telefonlarında Oyun, SMS gibi görsel öğelerinin uzun süre kullanımı göz yorulmasına ve baş ağrısına neden olabilir. Aynı şekilde sesli öğelerinin uzun süre, yüksek ayarda ve özellikle kulaklık ile kullanımı geçici ve kalıcı işitme kayıplarına ve baş ağrısına neden olabilir.