Çocukların doğruluktan yana dürüst bir birey olmaları için aile sohbetleri yaparak, Doğruluk ve Dürüstlük konuları konuşulmalı. Her zaman anne ve babalarının davranışlarını izleyip, örnek alan çocuklara doğru bilgi verilmelidir.
Çocuğun yaptığı yanlış davranışlar karşısında sert tepki vermekten kaçınılmalıdır. Böyle bir yaklaşım, çocuğun dürüst olmasını engelleyebilir. Ebeveynin kabul edici, davranışın neden ve sonuçlarını açıklayıcı tutumu, çocuğun hatalar karşısında da doğruyu söylemesine olanak sağlayacaktır.
Çocuğun yaptığı hatalar üzerine konuşulması ve hatalarının sonuçlarına katlanması, davranışın tekrarlanmamasına yardımcı olacaktır.
Dürüst olmayanların sadece kendilerini kandırdığı vurgulanmalı ve doğruyu dile getirmesi için çocuklara fırsatlar oluşturulmalı. Hata yaptığını kabul edip, sorumluluğunu aldığı durumlarda, ona karşı destekleyici bir yaklaşımda bulunulmalı.
Çocuklarınıza güvendiğinizi, onun doğru ve dürüst olduğuna inandığınızı söyleyebilirsiniz. Bir konuda hata yaptıklarında, bunu sık sık dile getirmemeye özen gösterebilirsiniz.
Çocuğunuza karşı verdiğiniz sözleri mutlaka yerine getiriniz. Sözünüzü tutamadığınızda onunla nedenleri üzerine konuşmalısınız.
Doğru olan şeyi görmek, fakat bunu yapmamak cesaretsizliktir-Konfüçyüs
Çocuğunuzla, doğru davranışları farketmelerini sağlamak amacıyla aşağıdaki sorunlarla ilgili ve aklınıza gelen başka sorunlarla ilgili önceden çözüm önerileri üzerine konuşmalısınız;
Annenle parka giderken yerde bir oyuncak gördün, ne yaparsın?
Yerde cüzdan, para ya da eşya buldun ne yaparsın?
Yerlere çöp atan birini gördün, ne yaparsın?
Kediye kötü davranan birini gördün, ne yaparsın?
Çok yaşlı birinin alışveriş poşeti ile yürümeye çalıştığını gördün, ne yaparsın?
Arkadaşlarınızla oynarken çok gürültü olduğu için komşunuz başka yerde oynamanızı rica etti, ne yaparsınız?