Afrika’da Çölleşmeye Karşı Geniş Bir Ağaç Hattı Oluşturma Projesi Uygulanacak

Afrika'da Çölleşmeye Karşı Geniş Bir Ağaç Hattı Oluşturma Projesi Uygulanacak
Afrika’da Çölleşmeye Karşı Geniş Bir Ağaç Hattı Oluşturma Projesi Uygulanacak

Afrika’da çölün güneye doğru gidişini engellemek için Büyük Yeşil Duvar projesi uygulanacak. Senegal’in başkenti Dakar’dan Cibuti’ye kadar, 11 ülkeden geçen ve yaklaşık 8 bin kilometrelik uzunluğa ulaşacak bu bölgeye ağaçlar dikilecek. Böylece çöl boyunca 15 kilometre genişliğinde bir orman kuşağı oluşturularak çölleşmenin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Projenin tamamlanması yıllar sürecek.

Toprağı bir arada tutan etken bitki kökleridir. İnsanlar maden açar ya da aşırı miktarda ağaç keserse, yeryüzündeki toprak rüzgâr ve su etkisine açık hale gelir ve yer değiştirir. Taşınan toprakların olduğu bölgeler çöle dönüşür. Bu sürece çölleşme denir.

Orta Afrika’da bulunan pek çok ülkede ormanlık araziler, düzensiz ağaç kesimi ve kontrolsüz tarım alanlarının açılması yüzünden büyük ölçüde azalmıştır.

Sahra Çölü’ne komşu birçok Orta ve Batı Afrika ülkesinde bitki örtüsü yok olmanın eşiğine geldi ve erozyon nedeniyle büyük oranda toprak kaybı yaşandı. Bu durumun sürmesi halinde önümüzdeki 10 yıl içinde Afrika’nın elverişli tarım alanlarının yarısından fazlasının çöl kumları tarafından yutulacağı öngörülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir