Her geçen gün enerji sıkıntısı çeken AB’nin neden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini tanımadığı iyice ortaya çıkıyor.
9 Şubat 2018 tarihinde İtalyan devletinin kontrolündeki enerji şirketi ENI’ye ait Saipem 12000 isimli sondaj gemisi, Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölge ilan ettiği sularda sondaj için 3. parsele doğru ilerlerken Türk savaş gemileri tarafından durdurulmuştu.
Brüksel’deki AB liderler zirvesinden sonra konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB liderlerinin Erdoğan ile 26 Mart’ta Bulgaristan’ın Varna kentinde görüşüp görüşmeyeceğine 22-23 Mart’taki AB zirvesinde karar vereceklerini, AB üyesi ülkelerin liderlerinin Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile dayanışma içinde olduklarını, Türkiye’ye de bu eylemlere acilen son vermesi için çağrıda bulunduklarını söyledi.
Güney Kıbrıs’ın 2011 yılındaki Münhasır Ekonomik Bölge hamlesi üzerine Kuzey Kıbrıs da Ankara ile anlaşarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğalgaz arama yetkisi vermişti.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na yetki verilen bölgelerden bazıları, Güney Kıbrıs’ın uluslararası enerji şirketleri aracılığıyla arama yaptırdığı parsellerle çakışıyor. Bunlardan biri de 3. parsel. Bu parseldeki sondaj planlarının ertelendiği, Saipem 12000’in Limasol limanına yöneldiği ve birkaç gün burada geçirdikten sonra Fas’a hareket edeceği açıklandı.
Güney Kıbrıs Türk Akımı Yerine Avrupa’ya Doğalgaz Taşıma Planları Yapıyor Türkiye’ye Kızıyor