ABD Yurttaşları 500 Değişik Soy ve Irktan Oluşuyor

ABD Yurttaşları 500 Değişik Soy ve Irktan Oluşuyor

ABD Yurttaşları 500 Değişik Soy ve Irktan Oluşuyor

ABD yurttaşlarına 1990 yılı nüfus sayımında hangi etnik ırk ve soy kökenlerinden geldikleri soruldu. Verilen cevaplara göre ABD yurttaşlarının 500 civarında değişik soy ve ırklardan geldikleri ve evlerinde İngilizce dışında 380 civarında farklı anadil konuştukları ortaya çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük ikinci etnik grup, yaklaşık 52 milyon nüfusa sahip olan Hispanik ve Latino’lardır.

2010 yılı sayımı sonrası ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 17’sinin evinde anadil olarak İspanyolca(Hispanic) konuştuğu ve bu nüfusun her yıl katlanarak büyüyen göç dalgalarıyla Meksika, Küba, Porto Riko gibi ülkelerden geldiğini ve Amerikan yurttaşlığına girmiş olmalarına karşın, ezici çoğunluğunun Amerikan ulusuyla kaynaşmadığı belirlendi.

Geçmişte Harvard Üniversitesi’ne bağlı Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde öğretim görevlisi ve aynı zamanda ABD Savunma Bakanlığı’na danışmanlık yapan Samuel Phillips Huntington’a göre Amerikan ulusuyla kaynaşmayan yaklaşık yüzde 17’lik bu nüfusun, çoğalma hızıyla 2050 yılına doğru (yaklaşık 133 milyon nüfusa ulaşması tahmin ediliyor) ABD’yi etnik bölünmeye sürükleyebileceğini; bunu engellemek için onların İngilizce konuşmalarını sağlamak olduğunu savunuyordu.

ABD 1890’larda nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Alman kökenlileri İngilizce ile Amerikanlaştırmayı başarmıştı.

ABD’nin yüzde 70’i Hristiyan(Protestan yüzde 46, Katolik yüzde 21, Mormon yüzde 2 ve Ortodoks yüzde 0,5) yüzde 23’ü Dinsiz, yüzde 2’si Musevi ve yüzde 5’i diğer inançlılardan oluşmakta.

Trump döneminde Amerikan milliyetçiliğine önem verilirken dinsiz kesimin tamamının oyunu alan Biden bunun tam tersini yaparak Amerika’daki bölünmenin hızlanmasına katkı sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir