AB Kozmetik Deterjan Tarımsal Gübrelere Kasıtlı Eklenen Mikroplastiklerin Yasaklanmasını İstiyor
Çevreyi çok fazla kirleten kanserojen plastiklerin yavaş yavaş ortadan kalkması gündemde.
Mikroplastik, boyu 5 milimden küçük olan plastik parçacıklardır kirleticidir.
Avrupa Birliği Kimyasallar Ajansı(ECHA) kirlilikle mücadele için 2020 yılına kadar, AB’de kozmetik, deterjan ve tarımsal gübreler gibi ürünlere mikroplastiklerin kasıtlı olarak eklenmesine yasak getirilmesini önerdi.
Yasağın ilaç ve boya gibi bazı ürünleri kapsamayacağı belirtildi.
Amerika çıkardığı yasayla 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren mikroplastikle üretim yapmayı yasaklarken 2018 yılından itibaren bu ürünlerin satış ve dağıtımını durdurdu.
İçeriğinde mikroplastik ve zehirli kimyasallar içeren ürünler yerine doğal kozmetik ürünleri tercih edilirse hem cilt hem doğa zarar görmeyecek. Tüketiciler bireysel olarak bu tür içeriklere sahip ürünleri satın almazsa satıcılar sağlıklık alternatiflere yönlenmek zorunda kalacaktır.
Cilt temizlemek için kullanılan sabun, duş jelleri ve hatta bazı diş macunları içinde bile mikroplastik bulunuyor. Makyaj ürünlerinde kırışıklıklar plastik tozuyla kapatılırken, dudak parlatıcıları yine minik plastik paçacıklarıyla sağlanıyor. Kozmetik firmaları mikroplastik yerine doğal alternatifi olan kayısı çekirdeği, jojoba tanesi ve ponzataşını kullanmak istemiyor.
Ucuz ve pratik olması sebebiyle sentetik tekstil ürünlerini kullanmak artık neredeyse geri dönülemez bir yola girmiş durumda.
Özellikle renksiz, şeffaf veya mikro boyuta kadar parçalanmış olan plastikler su kaynaklarında görünmez çöpleri oluşturarak ciddi bir görünmez tehlike haline dönüşebilmekte.
Kozmetik Ürünlerde Kullanılan Zehir Mikroplastik Şebeke Suyuna Karışıyor